Valtion taideteostoimikunnan toimintakertomus vuodelta 2018 on julkaistu. Se esittelee toimikunnan ydintoiminnan: teosostot, kilpailut, tilausteokset sekä kertoo, mihin kokoelman teoksia on vuoden aikana sijoitettu. Tältä näyttää valtion taideteostoimikunnan viime vuosi numeroina.

 

14 000 teosta kokoelmassa

Kansallisgallerian yhteydessä toimivan valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan kuuluu yhteensä yli 14 000 teosta, ja se on yksi Suomen laajimpia taidekokoelmia. Merkittävän osan tuosta kokoelmasta muodostavat eri tekniikoin toteutetut tilausteokset ja julkiset taideteokset.

 

219 uutta teosta 154 eri taiteilijalta

Valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan hankitaan teoksia laaja-alaisesti kuvataiteen eri aloilta. Tarkoituksena on ensisijaisesti kerätä kiinnostavaa, korkealaatuista ja ajankohtaista kotimaista nykytaidetta mahdollisimman monipuolisesti. Kuluneen vuoden aikana kokoelmaan ostettiin yhteensä 219 uutta teosta:

59 maalausta,

21 valokuvaa,

31 veistosta,

35 grafiikan teosta,

24 taideteollisuuden tuotetta,

18 installaatiota tai tilateosta,

11 korutaideteosta,

6 tekstiiliteosta,

1 esinekooste,

5 mediataideteosta,

6 piirustusta sekä

2 paperileikkausta.

154 taiteilijasta naisia on 87 ja miehiä 63 sekä 4 taiteilijaparia tai -kollektiivia.

457 talletettua teosta 

 Valtion taideteostoimikunnan tehtävänä on hankkia taideteoksia talletettavaksi valtion virastoihin ja laitoksiin. Julkisiin tiloihin talletettuina teokset ovat nähtävillä myös sellaiselle yleisölle, joka ei välttämättä muuten ole taiteen kanssa tekemisissä. Vuoden 2018 aikana talletettiin yhteensä 457 taideteosta sekä kotimaassa että ulkomailla.

4 300 inventoitua teosta 

Kokoelman inventointiprojekti polkaistiin käyntiin syksyllä 2018. Sen tarkoituksena on varmistaa ja saattaa ajan tasalle kaikkien kokoelmateosten sijaintipaikka- ja kuntotiedot. Ensimmäisen vuoden aikana ehdittiin käydä läpi noin 4 300 teosta.

1 tuhopoltto

Kokoelmaan kuulunut Villu Jaanisoon julkinen tilausteos, käytetyistä autonrenkaista valmistettu viisimetrinen Kaikki on mahdollista(2009), joutui alkuvuodesta tuhopolton kohteeksi Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Pidetyn teoksen kohtalo herätti laajalti huomiota sekä mediassa että kaupunkilaisten keskuudessa.

2 taidekilpailua

Taidekilpailuja oli toimintavuoden aikana käynnissä kaksi: Yleinen ideakilpailu taideteoksista valtion virtuaalisiin työympäristöihin ja Yleinen taidekilpailu Lappeenrannan Villimiehenkadulle.

5 uutta tilausteosta

Uusia tilausteoksia tuotettiin vuonna 2018 yhteensä viisi. Näistä kaksi oli taidekilpailun kautta valittuja: Arja Kärkkäisen ja Sanna Attin teos Räsymatto sekä Maanantai-kollektiivi Jatkuvuuden lyhyt historia. Suoria tilausteoksia tehtiin kolme: Petri Kuljuntaustan Tempus, Maiju Ahlgrénin Kulkuja ja seikkojasekä Laura Pehkosen Horisontteja.

Tekeille jäi kolme teosta, jotka valmistuvat vuoden 2019 aikana: Juhana Moisanderin teos Lappeenrannan uuteen oikeustaloon sekä Tomi Paijon ja Pink Twinsin teokset valtion virtuaalisiin työympäristöihin.

1 044 000 euroa

Taidehankintoihin ja valtion taideteostoimikunnan kokoelman hoitoon myönnetään vuosittain veikkausvoittovaroista määräraha, joka on viime vuosien ajan ollut 1 044 000 euroa. Tästä kaksi kolmannesta käytetään teosten hankintaan ja loput kokoelman hoitoon ja talletustoimintaan sekä kilpailujen järjestämiseen ja toimikunnan
jäsenten palkkioihin.

Vuonna 2018 taideteoksia ostettiin 587 000 eurolla ja tilaustöihin käytettiin 144 300 euroa. Taidekilpailukulut olivat 38 500 euroa.

 

Lue lisää toimintakertomuksesta, jossa on myös runsaasti teoskuvia sekä tilausten ja kilpailujen kautta kokoelmaan hankittujen teosten kuvauksia.

Verkkosivulta löytyvät myös toimintakertomukset 2016 ja 2017.

Kuva: Markku Keränen, Kesäkerroin(2017) | Rauno Träskelin.