Toimikunnan vuodesta 1956 asti hankkimat teokset muodostavat valtion taideteostoimikunnan kokoelman, joka on tällä hetkellä eräs Suomen laajimmista taidekokoelmista käsittäen noin 13 800 teosta taiteen eri alueilta noin 1900 taiteilijalta. Periaatteena on ollut hankkia mahdollisimman monipuolisesti ajankohtaista nykytaidetta.

Valtion taideteostoimikunta on rikastuttanut maantieteellisesti koko Suomea monilla julkisilla taideteoksilla ja taidekilpailuilla, tilaustyöt ja kilpailut ovat toimikunnan erityisosaamista ja toiminnan ydin. Taidehankintoihin ja valtion taideteostoimikunnan kokoelman hoitoon myönnetään vuosittain veikkausvoittovaroista määräraha, joka on viime vuosina ollut 1 044 000 euroa.

Selaa kokoelman teoksia Kansallisgallerian sivuilla.

State of the Art

Juhlanäyttelysarja State of the Art – Valtion taideteostoimikunta 60 vuotta kiertää vuosina 2016–2018 Visavuoressa, Mikkelissä, Heinolassa, Riihimäellä, Seinäjoella, Kemissä ja Torniossa.

Kaupunkiprojektiohanke

Värinä & vääntö -teossarjaa on vuosien 2015–2016 aikana esitetty projektiona julkisessa kaupunkitilassa eri puolilla Suomea.