Valtion taideteostoimikunta järjesti keväällä 2022 yleisen taidekilpailun yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Kilpailun tarkoituksena oli löytää ideoita Imatran Immolan Rajavartiolaitoksen sotilaskodin uudisrakennuksen yhteydessä olevalle piha-alueen kivetykselle. Voittajaksi valittu Pekka Niittyvirran ja Jari Silomäen teosehdotus Alue (Punainen 0001, Sininen 0002, harmaa) on nyt valmistunut.

Pekka Niittyvirran ja Jari Silomäen installaatio Alue (Punainen 0001, Sininen 0002, harmaa) koostuu vierekkäin asetetuista lasilevyistä. Teos hyödyntää optista ilmiötä, jossa kahden värillisen lasin väliin jäävä alue muuntuu kolmanneksi väriksi. Teoksen idea on valokuvaajille arkinen ilmiö: magenta ja syaani väri kumoavat toisensa ja syntyy kolmas väri, harmaa.

Niittyvirralle ja Silomäelle on luonnollista, että teoksen lähtökohta liittyy valokuvallisuuteen, havaintoihin valosta sekä taiteen yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. He lähestyvät aiheita konseptin, materiaalivalintojen ja muodon kautta:

”Teos kuvaa sopimuksenvaraista käsitettä raja abstraktion keinoin. Teoksen toisena lähtökohtana oli arkkitehtuuri – teos resonoi muotona arkkitehtuurin kanssa. Halusimme tehdä jotain kulmikasta sekä rakennuksen ja ympäristön mittasuhteisiin ja luonteeseen sopivaa.”

Pekka Niittyvirta (s. 1974) ja Jari Silomäki (s. 1975) ovat opiskelleet samaan aikaan Taideteollisessa korkeakoulussa, josta valmistuivat 2007. Taiteilijoina heillä on pitkä yhteinen tausta: kahdenkymmenen vuoden aikana he ovat osallistuneet lukuisiin kansallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin sekä seuranneet lähietäisyydeltä kuvataiteen ja valokuvan murrosvaiheita. Yhteiset teokset syntyvät keskustelujen tuloksena usein pitkien kävelyretkien aikana esimerkiksi kiertämällä Töölönlahtea.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Kuva: Pekka Niittyvirta & Jari Silomäki

Lisätietoja:
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 02 94500238
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477