Maanantai-kollektiivi on suunnitellut teoksen, jossa lasiseinään kullataan teksti tuntemattomaksi jäävillä kirjaimilla. ”Siihen on piilotettuna viesti, jota emme paljasta,” sanoo ryhmän taiteilija Maija Savolainen. ”Viesti on kuitenkin positiivinen,” lisää Jaana Maijala.

Kullatut kirjaimet ovat osa teosta Jatkuvuuden lyhyt historia, joka voitti valtion taideteostoimikunnan kutsukilpailun työ- ja elinkeinoministeriön rakennuksen aulaan Helsingin Aleksanterinkadulla toteutettavasta taideteoksesta.

Maanantai on kahdeksanhenkinen taiteilijakollektiivi, joka alkoi työskennellä yhdessä opiskellessaan valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa. Savolaisen ja Maijalan lisäksi siihen kuuluvat Anne Golaz, Jonna Kina, Tanja Koljonen, Juuso Noronkoski, Mikko Rikala ja Anne Yli-Ikkelä.

”Yhdessä olemme tehneet pääasiallisesti kaikkea muuta kuin valokuvaa,” Savolainen kertoo. ”Tässä teoksessa lähtökohdaksi tuli tilassa oleva valo, ja lasiseinän asettamat tekniset haasteet.”

Lasiseinälle kullattujen kirjainten tarkoitus on välkehtiä aulan valossa, tässä hetkessä, katsojan liikkuessa lasiseinän eri puolilla. Teokseen kuuluu myös kaksi mustavalkoista valokuvaa, joista toisessa valo näkyy liikkeessä olevassa vesihöyryssä, ja toisessa valo kiinnittyy pylvääseen.

”Molemmissa kuvissa valo näyttää meille ajan kulun. Toisessa sen pysyvyys materialisoituu kivipylväisiin, kun toisessa ajan notkeus ja muuttuvuus tulee näkyväksi veden eri olomuodoissa,” ryhmä määrittelee suunnitelmassaan.

”Mietimme, miten aika virtaa instituutioiden läpi. Mitä jää ja mitä tulee tilalle,” Maijala sanoo.

”Rakennus pysyy, vaikka ministeriön poliitikot ja instituution tehtävätkin vaihtuvat,” Savolainen lisää. ”Päädyimme ottamaan mukaan merkkijärjestelmän, koska kieli yhdistää ihmisryhmiä ja yhteiskuntia, ja toisaalta erottaa niitä.”

Kullatut kirjaimet ovat vuorovaikutuksessa katsojan kanssa, kun osa merkeistä peilaa lukijaansa ja niiden välistä taas näkee lasin läpi. Valo muuttuu kultaisella pinnalla häikäisevästä lähes mustaksi katsojan liikkuessa.

Ryhmää kiehtoi suunnitelmassaan löytää materiaali, joka sopisi erityisen hyvin lasiseinään kiinnitettäväksi. ”Löysimme kultaajamestari Raimo Snellmanin, joka olikin jo odottanut yhteydenottoa taiteilijalta, joka haluaisi työskennellä kultauksen ja lasin kanssa,” Maijala nauraa.

Kulta tuo teokseen arvokkuutta, toisaalta valo ja sommitelma tekevät teoksesta kepeän. ”Halusimme, että teos on ilahduttava. Ihmiset saattavat kulkea sen ohi päivittäin,” Savolainen sanoo.

Maanantai-kollektiivi jatkaa teoksen toteuttamista kultaajamestarin ja toimikunnan kanssa yhteistyössä. Teoksen on tarkoitus valmistua vuoden 2018 aikana.