Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta järjesti keväällä kutsutaidekilpailun yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen kanssa. Kilpailussa haettiin teosehdotuksia Vantaan uuden pääpoliisiaseman edustalle viideltä kutsutulta taiteilijalta. Voittajaksi valittiin Laura Könösen veistos Pohjoisen valot.

Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa uuden pääpoliisiaseman ja poliisivankilan Vantaan Jokiniemeen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen käyttöön. Taidekilpailun tarkoituksena oli hakea ideoita taideteoksista, jotka toteutetaan uudisrakennuksen pihamaalle. 

Kilpailuun osallistumaan kutsutut taiteilijat olivat Hans-Christian Berg, Inka-Maaria Jurvanen, Sakari Kannosto, Laura Könönen ja Ann Sundholm. Kilpailun arvostelulautakuntana toimi valtion taideteostoimikunta, puheenjohtajanaan Riitta Ojanperä. Kilpailuun saapui määräajassa viisi anonyymina jätettyä ehdotusta. Kaikki ehdotukset olivat korkeatasoisia, toteutuskelpoisia ja täyttivät kilpailuohjelmassa asetetut vaatimukset.

Arvostelulautakunnan mukaan julkisena taideteoksena kaikki ehdotukset toisivat merkittävän lisän osaksi Jokiniemen katunäkymää, vantaalaisten kaupunkiympäristöä. Taiteilijat olivat ratkaisseet tekniset ja rakenteelliset kysymykset kilpailuluonnoksissa yksilöllisesti käyttäen monipuolisesti eri toteutustapoja ja materiaaleja. Lautakunta päätti, että 1. sijalle asetetaan teosehdotus Pohjoisen valot. Muita ehdotuksia ei asetettu paremmuusjärjestykseen.

Laura Könösen uteliaisuutta herättävä Pohjoisen valot koostuu kolmesta kivilohkareesta, joiden pinnasta erottuu sinisen, punaisen ja vihreän hohtavia sävyjä. Kilpailuehdotus muistuttaa yllättävistä luonnonilmiöistä, pohjoista pallonpuoliskoa ravistelevista aurinkomyrskyistä, jonka seurauksena revontulet värittävät taivasta, mutta samalla voivat aiheuttaa myös voimakkaita häiriöitä sähköisiin järjestelmiin.

Arvostelulautakunta päätti, että voittajaehdotusta lähdetään toteuttamaan. Teos pyritään toteuttamaan vuosien 2024–2025 aikana. Palkittu luonnosehdotus ja kilpailupöytäkirja ovat alla nähtävillä 23.5.2024–24.11.2024 välisenä aikana.

Havainnekuva julkisesta rakennuksesta, jonka edessä on suuri lohkaremainen veistos

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Kuvat: Laura Könönen

Lisätietoja:
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 02 94500238
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477