Kerttu Horila:  Olipa Kerran
yhteisötaideteos
Valteri-koulu Onerva, Jyväskylä
Tilattu vuonna 2016 kutsukilpailun perusteella

 

Kerttu Horila

Yhteisötaideteos Olipa kerran

 

Valteri-koulu Onerva on erityiskoulu, jonka tehtävänä on järjestää esi-, perus- ja lisäopetusta oppilaille, jotka näkemiseen, kuulemiseen tai kieleen liittyvän vaikeuden vuoksi tarvitsevat erityistä tukea.

Keramiikkateos Olipa kerran on toteutettu yhteisötaiteen menetelmin koulun oppilaiden kanssa. Viikon mittaisen taidetapahtuman tuloksena on koulun juhlasaliin valmistunut teos, jossa taiteilijan luomien jäniksen ja myyrän tarina täydentyy lasten muovaamilla satuhahmoilla. Teos on ensimmäinen yhteisötaideteos valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa.

Kaksi kaverusta, sininen jänis ja ruskea myyrä. He halusivat tulla Valteri-koulu Onervaan, koska olivat kuulleet, että siellä on paljon mukavia ja iloisia lapsia. Kaveruksilla oli mukana suuri yhteinen satukirja, mutta kirjassa ei ollut vielä yhtään satua taikka kertomusta. Siinä oli vain tarinan alku ”Olipa kerran”, joka oli kirjoitettu jäniksen puolella kirjaimin ja myyrän puolella pistekirjoituksella. Taiteilija ja koululaiset tulevat apuun.

Taiteilija auttoi ja opetti lapsia ja sadut alkoivat kasvaa eläintarinoiksi, satukirjan sivuiksi, reliefiksi. Lasten tarinat muovautuivat saveen, jotka poltettiin keramiikaksi ja liimattiin vanerilevylle, satukirjan sivuille. Lopuksi ne kiinnitettiin takana olevalle seinälle. Näin syntyi jännittävä ja hauska koulun lasten oma taideteos.

Eläinveistokset ovat Kerttu Horilan tekemiä ja keramiikkaa. Veistokset ja reliefin osat on poltettu 1140 asteeseen. Väriaineena on veistosten pintaan uunissa poltettu engobe, saviliete, joka on värjätty värimetallioksidilla tai pigmenttiväreillä. Satureliefit ovat saaneet poltossa saven oman terrakottasävyn.