Egs Vantaan vankilassa

Graffititaiteilija Egs on toteuttanut Valtion taideteostoimikunnan tilaustyönä Vantaan vankilaan kolme seinämaalausta, jotka tuovat katutaiteen estetiikan seinän toiselle puolelle. Abstraktit maalaukset viittaavat liikkeeseen ja matkustamiseen. Yksi maalauksista on toteutettu tutkintavankilan pääportin viereen, toinen vierailukäytävälle ja suurin vankien ulkoilupihan seinälle, joka on normaalisti vain vankilan henkilökunnan ja vankien nähtävillä.

Maalausten muodoissa on piirteitä Vantaan vankilan edeltäjän Katajanokan vankilan merellisestä ympäristöstä, joka nyt sisämaassa rinnastuu modernin tutkintavankilan pysähtyneisyyteen. Egs on muovannut venyttämällä ja vääntämällä saarten, pilvien ja purjeiden muotoja abstrakteiksi kuvioiksi samaan tapaan kuin nimikirjaimiaan, joita hän yleensä varioi teoksissaan graffitin kalligrafisen perinteen hengessä. Mittakaavaltaan monumentaalisten teosten lähtökohtana on ollut myös vankien rakentama laivan pienoismalli vankilan aulassa.

Matkustamisen lisäksi Egsiä kiinnostavat kartat, rajat ja maantiede, ja hän työskentelee aina paikkasidonnaisesti. Yli puolet Vantaan vankilan vangeista on ulkomaalaistaustaisia. Egs onkin välttänyt tunnistettavaa kulttuurista symboliikkaa ja pyrkinyt universaaliin muotokieleen, joka tuottaisi katsojilleen esteettistä mielihyvää ja liikkeentuntua. Moderniin taiteeseen ja designiin juurtuvat muodot eivät myöskään valista tai kehota parannukseen.

Alansa pioneeri Egs (s. 1974, Helsinki) on Suomen kansainvälisesti tunnetuin graffititaiteilija, joka on maalannut viidellä mantereella ja yli neljässäkymmenessä maassa. Egs esiintyy pseudonyymillä kunnioittaakseen omaa alakulttuuriaan. Hänen taiteensa on prosessi, jossa yksittäisiä maalauksia tärkeämpää on eri puolille maailmaa toteutettujen teosten kokonaisuus. Egs työskentelee yhä graffitin traditiosta käsin ja jatkaa maalaamista urbaanissa ympäristössä, vaikka onkin siirtynyt myös nykytaiteen kentälle ja monipuolistanut taiteellista ilmaisuaan. Vantaan vankilan teokset kuuluvat Valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan ja ovat kokoelman ensimmäiset tilaustyönä toteutetut graffititeokset. Teoksen tuottajana on toiminut Make Your Mark Gallery.

Laura Kokkonen

Lisätietoja

Valtion taideteostoimikunta, info@valtiontaideteostoimikunta.fi

Make Your Mark Gallery, puh. 045 2041 779, info@makeyourmark.fi
Kuvat: Pekka Hannila