State of the Art – nykytaidetta valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta

Kotikulmilla

18.11.2017 – 21.1.2018
Seinäjoen taidehalli

Erika Adamsson, Miia Autio, Stefan Bremer, Susanne Gottberg, Veli Granö, Mikko Haiko, Laura Horelli, Ulla Jokisalo, Elina Juopperi, Jussi Juurinen, Terhi Kaakinen, Aino Kannisto, Pasi Karjula, Jouna Karsi, Mikko Karvinen, Anu Kauhaniemi, Maria Kausalainen, Hanna Koikkalainen, Jaana Kokko, Hannele Kumpulainen, Heli Kurunsaari, Raakel Kuukka, Reijo Kärkkäinen, Riikka Latva-Somppi, Teija Lehto, Jouko Lehtola, Niina Lehtonen Braun, Aleksi Martikainen, Satu Nikku, Thomas Nyqvist, Antti Oikarinen, Tuomo Rainio, Jari Silomäki, Anu Tuominen, Laura Vainikka, Anna-Mari Vierikko, Susanna Vuorio, Leena Ylä-Lyly, Veronica Österman

Seinäjoki eteläpohjalaisten lakeuksien seutukunnallisena keskuksena luo ajankohtaisen viitekehyksen näyttelylle, joka heijastaa meneillään olevaa yhteiskunnallista kehityskulkua. Koko maan käsittävässä muuttoliikkeessä, jossa suomalaiset pakkautuvat yhä tiiviimmin suuriin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin, kuuluu Seinäjoki neljän rautatien risteysasemana maan ehdottomiin muuttovoittokaupunkeihin. Valtakunnallisesti maassamuutto on vain kiihtymässä, mutta erityisesti perinteisessä maaseututaajamassa uusiutumisvauhti korostuu. Asukaslukuun suhteutettuna maan vetovoimaisin kaupunki on tätä nykyä Seinäjoki.

Ihmisten lähin elinpiiri ja siinä elettävä arki ei kuitenkaan yleensä noudata kulloinkin käynnissä olevien muutosten mittakaavoja ja tahtia. Pikemminkin useimmille arki tottumuksineen ja rutiineineen kuuluu sellaisen tutun ja turvallisen piiriin, jolla elämää rakennetaan ennakoitavaksi.

Kriisien sattuessa elämä toki mullistuu, mutta pyrkii samalla mahdollisimman pian mukautumaan uusiin uomiinsa.

Kotikulmilla -näyttelyn aihepiirit lähestyvät eri näkökulmista tuttua lähiympäristöä ja normaalielämään kuuluvia yksityiskohtia. Yhtäältä ne heijastavat ylisukupolvisia, yhteisesti jaetun kulttuurimme kollektiivisia kokemuksia, tarinoita, ihmisten kohtaamisia, muistoja ja tunnelmia. Toisaalta maailmanlaajuisen kehityksen myötä kotikulmillakaan ei enää voida välttyä maantieteellisten etäisyyksien hälvenemiseltä.

Arkitodellisuus on erityisellä koetuksella myllerryksessä, jonka ilmastonmuutos vuosisadan suurimpana haasteena aiheuttaa. Siinä kilpistyy intuitiivisen arkiajattelun suhde tietoiseen analyyttiseen ajatteluun – ne kun luokittelevat asioita eri perustein. Elämä aivan uudenlaisessa  epävarmuudessa edellyttäisi uudenlaista arkijärkeäkin, varsinkin jos kulttuuristen käytäntöjen, uskomusten ja sääntöjen rationaalisuus ja totuusarvo joutuvat tiedon kasvaessa kyseenalaisiksi.

Vuonna 1956 perustetun Valtion taideteostoimikunnan tehtävänä on hankkia ajankohtaista nykytaidetta valtion kiinteistöihin ja valtion käytössä oleviin rakennuksiin ja huolehtia kokoelmansa hoidosta. Teokset hankitaan näyttelyistä tai suoraan taiteilijoilta, ja myös julkiset tilaustyöt ovat keskeinen osa kokoelmaa. Kokoelma on Suomen suurimpia ja siihen kuuluu noin 13 600 teosta.

Marketta Hailan kuratoima valtion taideteostoimikunnan kokoelmaa esittelevä näyttelysarja State of the Art – nykytaidetta valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta on kiertänyt vuosina 2016–2017 Visavuoren museon Kari-paviljongissa, Mikkelin taidemuseossa ja Päämajamuseossa, Heinolan taidemuseossa ja Riihimäen Vanhalla Lasitehtaalla, Aineen taidemuseossa Torniossa ja Kemin taidemuseossa. Sarjan osat ammentavat kunkin näyttelypaikan historiasta ja nykyisyydestä.Vuodenvaihteessa taideteostoimikunnan kokoelman esittely päättyy Seinäjoen taidehallissa pidettävään näyttelyyn. Kiertueen yhteydessä on esitetty myös performansseja ja videoteosten screening-ohjelmaa. Seinäjoen näyttelyn avajaisviikolla esitetään valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan kuuluvien kymmenen videoteoksen kooste Värinä & vääntö, jonka on tuottanut Riikka Lammi. Videoteokset heijastetaan pimeän aikaan Seinäjoen lyseon julkisivuun 17.-23.11.2017.

Lisätietoja:
Sanna Karimäki-Nuutinen, näyttelykoordinaattori, Seinäjoen taidehalli, Sanna.Karimaki-Nuutinen@seinajoki.fi, puh. 040 774 8560

Eija Aarnio, vastaava tuottaja, valtion taideteostoimikunta, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400 271 477

Marketta Haila, näyttelysarjan kuraattori, marketta@bubobase.fi, puh. 040 594 6482

Seinäjoen taidehalli
Upankatu 3, 60100 Seinäjoki
www.seinajoki.fi/taidehalli
Puh.  06 416 2390
Avoinna ke 11-19, to 11-17, pe 11-16, la-su 12-16