State of the Art – nykytaidetta valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta

JOKA HETKI ON POIKKEUS

Riihimäen Vanha Lasitehdas
1.7.–3.9.2017
Lasitehtaanaukio 2 (sisäpiha), Riihimäki

 
Avoinna ti-su klo 10-17.
Vapaa pääsy ja esteetön näyttelytila!

 

Adel Abidin, Erika Adamsson, Maiju Ahlgrén, Henna Aho, Teija-Tuulia Ahola, Soili Arha, Antti Arkoma, Stefan Bremer, Petri Eskelinen, Jussi Goman, Veli Granö, Radoslaw Gryta, Kyllikki Haavisto, Paavo Halonen, Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Heikki Hautala, Viljami Heinonen, Hannaleena Heiska, Maija Helasvuo, Reijo Hukkanen, Petri Hytönen, Antti Hämäläinen, Antti Immonen, Juha van Ingen, Renata Jakowleff, Elina Juopperi, Leena Juvonen, Catharina Kajander, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Virpi Kanto, Pasi Karjula, Mikko Karvinen, Olli Keränen, Kaisu Koivisto, Marjukka Korhonen, Raakel Kuukka, Antti Laitinen, Tuija Lampinen, Riikka Latva-Somppi, Teemu Lehmusruusu, Outi Leinonen, Elisa Lientola, Laura Lilja, Venla Martikainen, Tiia Matikainen, Juha Menna, Saana Murtti, Kalle Mustonen, Leena Mäki-Patola,Pasi Mälkiä, Timo O. Nenonen, Erkka Nissinen, Antti Oikarinen, Hanna Ojamo, Kimmo Ojaniemi, Pekka Paikkari, Ritva-Liisa Pohjalainen, Merja Pohjonen, Silja Puranen, Anni Rapinoja, Simo Ripatti, Sonja Salomäki, Jyrki Siukonen, Ossi Somma, Kaarlo Stauffer, Suvi Suikki, Mari Sunna, Heimo Suntio, Sauli Suomela, Pekka Syrjälä, Pilvi Takala, Oiva Toikka, Jaakko Tornberg, Roi Vaara, Virpi Vesanen-Laukkanen, Hanna Vihriälä, Johanna Väisänen

Valtion taideteostoimikunnan 60-vuotisjuhlavuoden näyttelysarja suomalaisesta nykytaiteesta vierailee vuoden aikana seitsemällä paikkakunnalla. Marketta Hailan kuratoiman näyttelysarjan osat ammentavat kunkin näyttelypaikan historiasta ja nykyisyydestä.

Riihimäen Vanhalla Lasitehtaalla nähtävä Joka hetki on poikkeus on sarjan laajin näyttely ja esittelee 77 taiteilijan tai taiteilijaparin teoksia. Näyttely kysyy, mitä tämän päivän levottomilla risteysasemilla – yhteiskunnallisten muutosten seurauksia ratkottaessa – voidaan odottaa saapuvan, jäävän ja syntyvän, ja mitä katoavan tai menevän ohi.

Joka hetki on poikkeus on lainaus Riihimäellä vaikuttaneen kirjailija Samuli Parosen (1917–1974) aforistiikasta, jonka ajankohtaisuus ja armottomuus avaa näkymiä jälkiteollisen ajan suomalaiseen yhteiskuntaan. Kehyksenä ei kuitenkaan ole mikä tahansa rakennemuutospaikkakunta, vaan Venäjän suuriruhtinaskunnan aikaisen rautatieverkoston risteysasema, jonka sijainti paikkakunnan saha- ja lasiteollisuuden kehitykselle ja suomalaisen ”kristallikaupungin” synnylle oli aikoinaan ratkaiseva.

Riihimäen entisen lasitehtaan (1910-1990) teollisuus- ja varastotiloja on rakennettu ja poistettu käytöstä vaiheittain valtakunnallisten ja kansainvälisten suhdanteiden mukaan. Näyttelyn käytössä on tyhjilleen jääneistä runsaan 10 000 neliömetrin tiloista runsaat 2000 neliötä, jotka täyttyvät viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana syntyneistä teoksista. Samaan ajanjaksoon mahtuu lasitehtaan toiminnan vähittäinen hiipuminen. Eri sukupolvia edustavien taiteilijoiden ikäero on suurimmillaan 62 vuotta, minkä vuoksi heidän taiteen tekemisensä lähtökohdatkin ovat varsin erilaisia. Teosten välille syntyy vuoropuhelua, joka tyhjästä tehdastilasta toiseen siirryttäessä viivähtelee eri aikatasoilla ja olosuhteissa, tarinankerronnan sääntöjä uhmaten.

Näyttelytilat lasitehtaalla on mahdollistanut Vanhan Lasitehtaan nykyinen omistaja G-Kapitaali Oy. Riihimäen taidemuseon ja poliisiaseman piha-alueella esillä oleva Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin ympäristötaideteos Paperittomien puutarha on osa näyttelyä.

Vuonna 1956 perustetun Valtion taideteostoimikunnan tehtävänä on hankkia ajankohtaista nykytaidetta valtion kiinteistöihin ja valtion käytössä oleviin rakennuksiin ja huolehtia kokoelmansa hoidosta. Teokset hankitaan näyttelyistä tai suoraan taiteilijoilta ja julkiset tilaustyöt ovat keskeinen osa kokoelmaa. Kokoelma on Suomen suurimpia ja siihen kuuluu noin 13 600 teosta.

Marketta Hailan kuratoima valtion taideteostoimikunnan kokoelmaa esittelevä näyttelysarja on kiertänyt vuosina 2016–2017 Visavuoren museon Kari-paviljongissa, Mikkelin taidemuseossa ja Päämajamuseossa. Sarja jatkuu kesällä Riihimäellä ja Heinolassa. Syksyllä näyttelysarja saa jatkoa vielä Seinäjoella, Kemissä ja Torniossa. Sarjan osat mukautuvat eri paikkakunnilla aikaa ja muistia käsitteleviksi vaihtuviksi kollaaseiksi.

 

Lisätietoja:

Anna Vesén, kulttuurituottaja,
Riihimäen kaupunki, puh. 040 3304701

Eija Aarnio, valtion taideteostoimikunnan vastaava tuottaja,
eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400 271477

Marketta Haila, näyttelysarjan kuraattori,
marketta@bubobase.fi, puh. 040 594 6482