VIELÄ HETKI LAPSENA
State of the Art – nykytaidetta valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta
Heinolan taidemuseo 10.6.–3.9.2017
Jasmin Anoschkin, Miia Autio, Aura Hakuri, Tiina Heiska, Emma Helle, Laura Horelli, Wilma Hurskainen, Kati Immonen, Martti Jämsä, Anni Kinnunen, Jaana Kokko, Raakel Kuukka, Laura Kärki, Tiina Laitanen, Jouko Lehtola, Niina Lehtonen Braun, Ulla-Mari Lindström, Camilla Mihkelsoo, Jarmo Mäkilä, Juha Nenonen, Erica Nyholm, Marja Pirilä, Mirka Raito, Riitta Rönkkö, Mia Saharla, Anna Seppälä, Hanna Tammi, Milla Toivanen, Elina Tuhkanen, Jaakko Vasko, Niina Vatanen, Anna-Mari Vierikko, Hanna Weselius
Vielä hetki lapsena jatkaa valtion taideteostoimikunnan kokoelmaa esittelevää Marketta Hailan kuratoimaa State of the Art -näyttelysarjaa. Näyttely käsittelee nykytaiteen keinoin sitä kehitysvaihetta lapsuuden ja nuoruuden välitilassa, jossa yksilön ymmärrys omasta itsestä ja ympäröivästä todellisuudesta lavenee. Entinen on pian päättymässä ja kodin ulkopuolinen todellisuus alkaa näyttäytyä uudella tavalla. Samalla kun yksilö vielä leikin ja fantasian kautta opettelee elämän toimintamalleja, hän alkaa kyseenalaistaa totuttua.
Valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta kootulle näyttelylle luo historiallista syvyyttä Heinolan kaupunginmuseossa samanaikaisesti esillä oleva näyttely Pienet piimäsuut – Lapsen 100 vuotta Suomessa. Se osoittaa, kuinka lasten elämä leikkeineen ja leluineen heijastaa aina myös ympäröivää yhteiskunnallista todellisuutta ja kunkin aikakauden arvomaailmaa.
Suomen itsenäisyyden historiassa ensin sisällissodan ja myöhemmin talvi- ja jatkosodan sekä jälleenrakennuskauden kokeneet sukupolvet loivat omat kulttuurinsa, jotka ovat olleet vaikuttamassa teollistumisen ja suuren muuttoaallon aiheuttamaan murrokseen 1960- ja 1970-luvulla. Tämän päivän Suomessa ajankuva on hyvin erilainen kuin mitä se oli vielä 1990-luvulla, jolloin tiedonvälitys sanan nykymerkityksessä alkoi kasvaa ja internet tuoda koko maailmaa läsnä olevaksi arkeen. Tässä alati laajenevien yhteyksien maailmassa käsitys todellisuudesta rakentuu yhä varhemmin yhä useammista palasista.
Viihteen, informaation ja tavaratulvan loputtomien mahdollisuuksien ristiaallokossa aiemmat tutut ja turvalliset merkitykset eri elämänaloilla helposti pirstoutuvat. Samalla lapsuus on vaarassa lyhentyä ja mielikuvitusta vapauttavat leikit loppua liian varhain. Maailmanlaajuisten kriisien myötä joudumme jo päivittäin todistamaan, kuinka yhä useamman lapsen leikki on uhattuna tai mahdollisuuskin siihen puuttuu kokonaan.
Vielä hetki lapsena johdattaa pohtimaan perustavanlaatuisia inhimillisiä kysymyksiä: Miten voisi syntyä luottamusta tulevaisuuteen silloin, kun ei ole keinoja antaa aivoille tilaa ja aikaa opetella hahmottamaan maailmaa saatikka samaistua siihen, löytämään merkitys kaaoksen keskellä – leikisti ja oikeasti?
State of the Art on kiertänyt vuosina 2016–2017 Visavuoren museon Kari-paviljongissa, Mikkelin taidemuseossa ja Päämajamuseossa. Sarja jatkuu Heinolan taidemuseon lisäksi kesällä 2017 myös Riihimäen Vanhalla Lasitehtaalla, jossa avautuu näyttely Joka hetki on poikkeus 1. heinäkuuta 2017. Syksyllä näyttelysarja saa jatkoa vielä Seinäjoella, Kemissä ja Torniossa. Sarjan osat mukautuvat eri paikkakunnilla aikaa ja muistia käsitteleviksi vaihtuviksi kollaaseiksi.
Vuonna 1956 perustetun valtion taideteostoimikunnan tehtävänä on hankkia ajankohtaista nykytaidetta valtion kiinteistöihin ja valtion käytössä oleviin rakennuksiin sekä huolehtia kokoelmansa hoidosta. Teokset hankitaan näyttelyistä tai suoraan taiteilijoilta. Julkiset tilaustyöt ovat keskeinen osa kokoelmaa. Kokoelma on Suomen suurimpia ja siihen kuuluu noin 13 600 teosta.
Lisätietoja
Sirpa Juuti, amanuenssi, sirpa.juuti@heinola.fi, puh. 050 322 1179
Eija Aarnio, valtion taideteostoimikunnan vastaava tuottaja, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400 271 477
Marketta Haila, näyttelysarjan kuraattori, marketta@bubobase.fi, puh. 040 594 6482
HEINOLAN TAIDEMUSEO
Kauppakatu 4, 18100 Heinola
avoinna ti–su klo 11–16, ke 11–18
puh. 044 769 4215