Kansallismuseon uudisosan rakennushankkeeseen liittyen järjestetään yleinen ja avoin kansainvälinen taidekilpailu. Tarkoituksena on hakea ideoita Kansallismuseon uudisosaan, joka valmistuu arviolta vuonna 2027. Taidekilpailun järjestää Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta yhdessä Suomen kansallismuseon, Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa.

Kansallismuseon uudisosan taidekilpailu on kaksivaiheinen. Kilpailun ensimmäinen vaihe alkaa torstaina 8.12.2022 ja päättyy maanantaina 3.4.2023. Ensimmäinen vaihe on yleinen ideakilpailu, johon lähetetyistä ehdotuksista palkintolautakunta valitsee 4–6 ehdotusta kilpailun toiseen vaiheeseen. Kaikki kilpailun toiseen vaiheeseen valitut luonnosideat palkitaan 5 000 eurolla. Kilpailu käydään loppuun asti nimimerkeillä, ja siihen voivat osallistua kaikki Euroopan Unionin kansalaiset ja Suomessa asuvat ei-EU-kansalaiset, joihin ei kohdistu kansainvälisiä pakotteita.

Kilpailun toinen vaihe alkaa keskiviikkona 10.5.2023 ja päättyy tiistaina 12.9.2023. Tähän osallistuvat vain ideakilpailussa palkittujen ehdotusten tekijät jatkokehittelemällä teosehdotuksiaan. Kilpailun voittanut ehdotus toteutetaan Kansallismuseon uudisosan rakennushankkeen edetessä.

Suomen kansallismuseo on kansallinen kulttuurihistoriallinen museo, jonka rakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu jo 1902. Sen voitti nuori arkkitehtikolmikko Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Kansallisromantiikkaa edustava rakennus avautui yleisölle vuonna 1916. Vuonna 2019 järjestetyssä kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa haettiin ratkaisua Kansallismuseon tilojen laajentamiseksi. Kilpailun voitti suomalainen JKMM Arkkitehdit. Historiallisen päärakennuksen, uudisosan sekä yleisöjen käytössä ympäri vuoden toimivan avoimen pihapuiston uudistunut kokonaisuus valmistuu arviolta vuonna 2027.

Kansallismuseon uudisosa on suunnitelmaltaan itsenäinen rakennus ja samalla osa laajaa kokonaisuutta. Uudet tilat sijoittuvat pääosin maan alle. Museon pihapuistoon sijoittuva maanpäällinen osa kunnioittaa matalana ja hillityn veistoksellisena osana alkuperäistä museorakennusta ja rakentaa näiden välille luontevan suhteen. Laajennus parantaa koko museon toimintaedellytyksiä, yhteyksiä, palvelua ja saavutettavuutta sekä luo kohtaamisen paikkoja ja monimuotoisen kulttuurin alustan.

Taidekilpailun tavoitteena on löytää ideoita Kansallismuseon laajennuksen yhteyteen toteutettavasta teoksesta tai teossarjasta. Teoksen tulee olla paikkasidonnainen ja pysyväisluonteinen ja se voi sijoittua pihapuistoon, sisätilaan, molempiin tai näiden välille. Tavoitteena on, että teos osaltaan luo uudisosan identiteettiä ja tukee rakennuskokonaisuuden yhtenäisyyttä. Ratkaisevaa on taiteen sisältö, korkea taso ja taiteen tuottamat merkityskerrostumat ympäristössään.

Kilpailusta järjestetään webinaari torstaina 15.12.2022 klo 13–14.45. Webinaarissa esitellään kilpailukohde sekä valtion taideteostoimikunnan ja Suomen kansallismuseon tavoitteet kilpailun suhteen. Webinaaritallenne on katsottavissa myöhemmin valtion taideteostoimikunnan Vimeo-tilillä.

Lue lisää: www.valtiontaideteostoimikunta.fi/Kansallismuseo-taidekilpailu

Webinaarin tallenne: https://vimeo.com/apogeeoy/review/781761186/d11ed5cc0a

Valtion taideteostoimikunnan Vimeo-tili: https://vimeo.com/valtiontaide

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen, valtioneuvoston kanslian ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Piirrokset ja kuvat:

JKMM Arkkitehdit Oy

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, 0295 330901
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477

Suomen kansallismuseo
ylijohtaja Elina Anttila, elina.anttila@kansallismuseo.fi, 0295 33 6131
Kansallismuseo-rakennuksen käyttöpäällikkö, arkkitehti Tomi Nikander, tomi.nikander@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6333

Havainnekuva suuresta vaaleasävyisestä sisätilasta, jossa on maljamainen katto.