Kansallismuseon uudisosan rakennushankkeeseen liittyen on käynnissä yleinen ja avoin taidekilpailu. Kansainvälisen kilpailun lähtökohtia ja tavoitteita esiteltiin joulukuussa järjestetyssä webinaarissa, jonka tallenne on nyt katsottavissa.

Taidekilpailussa etsitään ideoita teoksesta tai teossarjasta Kansallismuseon uudisosaan ja museon tontille. Historiallisen päärakennuksen, uudisosan sekä avoimen pihapuiston uudistuneen kokonaisuuden suunnittelusta vastaa JKMM Arkkitehdit ja sen on määrä valmistua vuonna 2027.

Webinaarissa käydään läpi kilpailun kohde ja ohjelma sekä järjestäjien tavoitteet. Kilpailuohjelmaa ja sen kriteerejä webinaarissa esittelee valtion taideteostoimikunnan puheenjohtaja (2020–2022) Henri Terho. Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila kertoo Kansallismuseon toiminnoista ja avaa uudisosan merkitystä tilojen käyttäjille. Arkkitehti Samuli Miettinen edustaa uudisosan suunnittelijatahoa ja hän esittelee rakennushankkeen vaiheita ja suunnittelun lähtökohtia.

Webinaarissa nähdään runsaasti havainnekuvia tulevasta uudisosasta ja kuullaan tarkemmin muun muassa tiloihin tulevista materiaaleista, värisävyistä ja valaistusratkaisuista. Suomenkielisen tilaisuuden juontajana toimii Heli Lukkarinen.

Webinaaritallenteessa on tekstitys ruotsiksi ja englanniksi. Tallenne on katsottavissa taidekilpailun verkkosivuilla ja Vimeossa.

Nyt käynnissä olevan anonyymina järjestettävän taidekilpailun ensimmäinen vaihe päättyy 3.4.2023. Taidekilpailun järjestää Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta yhdessä Suomen kansallismuseon, Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen, valtioneuvoston kanslian ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Kuva:

JKMM Arkkitehdit Oy

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, +358294500238
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477

Suomen kansallismuseo
ylijohtaja Elina Anttila, elina.anttila@kansallismuseo.fi, 0295 33 6131
Kansallismuseo-rakennuksen käyttöpäällikkö, arkkitehti Tomi Nikander, tomi.nikander@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6333