Videoteknologia on luonnollinen osa arkeamme. On täysin tavallista katsella videoita suoratoistona puhelimen ruudulta tai nähdä videoita julkisissa tiloissa erilaisilta mainos- ja infonäytöiltä. Silti videotaidetta on julkisena taiteena edelleen yllättävän vähän. 

Valtion taideteostoimikunta käynnisti keväällä 2015 hankkeen, jonka avulla se haluaa edistää videotaiteen näkyvyyttä ja tuoda kokoelmateoksia erilaisten yleisöjen nähtäväksi. Kokeileva hanke päätettiin toteuttaa kiertueena, jossa videoteoksia projisoidaan valtion käytössä olevien rakennusten julkisivuihin ja ikkunapintoihin. Värinä & vääntö -videoteossarja on sittemmin ollut esillä kuudessa kaupungissa: Jyväskylässä, Turussa, Kouvolassa, Vaasassa, Rovaniemellä ja Seinäjoella. 

Marraskuussa 2018 Värinä & vääntö -sarja nähdään Joensuussa virastotalolla. Videoprojektio kytkeytyy osaksi Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto ry:n 80-vuotisjuhlafestivaalia, jonka ohjelmassa on haluttu korostaa Suomen kuvataiteen kentän laajuutta ja suomalaisen taiteen monimuotoisuutta.

Värinä & vääntö muodostuu kymmenestä valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan kuuluvasta videoteoksesta, jotka käsittelevät inhimillisiä kokemuksia eri tavoin tilan ja kehollisuuden kautta. Teossarjan nimi on viittaus videoiden esteettiseen kieleen – keholliseen ilmaisuun, toimintaan, liikkeeseen, rytmiin ja toistoon. 

Hankkeen kuraattorina ja tuottajana olen kiertänyt kaupunkiprojektioiden mukana eri puolilla Suomea ja nähnyt, että videoteokset herättävät runsaasti kiinnostusta. Ohikulkijat pysähtyvät katsomaan videoita ja tulevat usein myös keskustelemaan niistä. Teosten äärellä on pohdittu yhdessä mm. sitä, millaisia tavoitteita asetamme itsellemme ja miksi. Millaisin keinoin pyrimme kohti tavoitteitamme? 

Noora Geagea: STRUGGLE (Untitled). Kouvolan virastotalo.

 

Videotaiteen esittäminen on varsin erilaista kaupunkitilassa kuin vaikkapa galleriassa. Esitysajat määräytyvät auringon nousun ja laskun mukaan, sillä projisoitu kuva näkyy ulkona vain hämärän ja pimeän aikaan. Katutilassa äänentoiston käytölle on omat ohjeet ja aikarajat. Ja aina voi tapahtua jotain yllättävää tai todella äänekästä, jolloin teosten äänimaailmaan yhdistyy ohi ajavan hälytysajoneuvon sireeni tai haljennutta vesiputkea esiin kaivavan katuporan ääni.

Tila vaikuttaa myös katsomiskokemukseen. Arkisessa ympäristössä videotaide yllättää, sillä valtion organisaatioihin ja virastotaloille tulijat eivät yleensä odota saapuvansa taidenäyttelyyn. Silloin tempautuminen argentiinalaisen tangon tunnelmaan Elina Salorannan Tango Lesson -videon myötä voi olla vaikuttava kokemus. 

Katsojan ja teoksen lisäksi julkisessa tilassa ovat läsnä myös arkkitehtuuri ja kaupunkiympäristö sekä kaikenlaiset arjen tapahtumat. Arkkitehtuuriin yhdistettynä videoprojektio voi luoda hämmästyttävän vaikutelman mittasuhteiden vääristymisestä tai illuusion siitä, että videon tapahtumat sijoittuisivat projisointipinnan taakse rakennuksen sisälle. Vaasassa Värinä & vääntö -sarja nähtiin poliisitalon julkisivussa, ja hetkittäin näytti siltä että Adel Abidinin Consumption of War -videon pukumiehet käyvät loisteputki-valomiekka-taistelua poliisitalon sisällä. Turussa taas esityspaikan vieressä virtaava Aurajoki sai katsojat kuulemaan veden ääniä Noora Geagean äänettömässä videossa STRUGGLE: Untitled.

Videot, joissa käytetään ilmaisukeinona kehon liikkeitä, aiheuttavat joillekin katsojille tarvetta toimia. Olen mielenkiinnolla seurannut erilaisia spontaaneja reaktioita: Jyväskylän oikeustalon edustalla riehakas opiskelijaporukka pyöri päänsä pyörälle Jenni Eskolan Loop-videon innoittamana, ja Seinäjoella lapset pomppivat koulumatkalla Minna Suoniemen Miss Kong -teoksen tahdissa. 

Värinä & vääntö -sarja esitetään nyt seitsemättä kertaa kaupunkiprojektiona. Videoteokset ovat esillä Joensuussa virastotalon ikkunassa (Torikatu 36) 17.–25.11.2018. Öiseen aikaan klo 22–07 videot esitetään ilman ääntä. Paikalle kannattaa tulla säällä kuin säällä, sillä virastotalon katos tarjoaa suojaisan paikan katsella videotaidetta vaikka marraskuisessa tihkusateessa.

Teksti ja kuvat: Riikka Lammi, kaupunkiprojektiohankkeen kuraattori ja tuottaja.

Minna Suoniemi: Miss Kong. Jyväskylän oikeustalo.

Värinä & vääntö -sarjan videoteokset  (kokonaiskesto n. 40 min):  

Adel Abidin: Consumption of War (2011), 3:15
Jenni Eskola: Loop (2011), 8:00
Noora Geagea: STRUGGLE: Untitled (2014), 6:24
Marja Helander: Trambo (2014), 3:22
Santtu Koivu: Vapaauinti (2006), 1:18
David Muth: Christmas Piece (2011), 3:58
Elina Saloranta: Tango Lesson (2007), 4:00
Tobias Sjöberg: Scale (2013), 1:54
Minna Suoniemi: Miss Kong (2008), 4:26
Timo Vaittinen: 616 (2005), 0:57