Valtion taideteostoimikunta järjesti kesällä 2022 kutsutaidekilpailun yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Kilpailun tarkoituksena oli löytää ideoita taideteoksesta, joka toteutetaan peruskorjattavan Valtion vierastalon pääaulaan ja siitä toiseen kerrokseen johtavaan portaikkoon.

Valtion vierastalo on Helsingissä Munkkiniemessä sijaitseva Suomen valtion omistama valtioneuvoston edustustila. Vuonna 1984 valmistuneen talon on suunnitellut arkkitehti Einari Teräsvirta ja sen sisustussuunnittelusta vastasi Antti Nurmesniemi työryhmineen. Peruskorjattu rakennus tulee olemaan näyteikkuna Suomen taiteelle, muotoilulle ja suunnittelulle.

Kilpailuun osallistumaan kutsutut taiteilijat olivat Ilmari Gryta, Emma Helle, Inka Nieminen ja Antti Tanttu. Kilpailun arvostelulautakuntana toimi Valtion taideteostoimikunta, puheenjohtajanaan Henri Terho. Kilpailuun saapui määräajassa neljä anonyymina jätettyä ehdotusta, jotka kaikki täyttivät kilpailuohjelmassa asetetut vaatimukset.

Arvostelulautakunta piti luonnosehdotuksia korkeatasoisina, laadukkaina ja toteutuskelpoisina. Rakennuksen erityinen merkitys ja toiminta oli huomioitu materiaalien, aiheiden ja teosten sijoittelun kannalta hyvin. Lautakunta päätti yksimielisesti, että 1. sijalle asetetaan teosehdotukset Vuodenajat sekä Suomen luonnon vuosikello. Muita ehdotuksia ei asetettu paremmuusjärjestykseen.

Inka Nieminen: Vuodenajat

 

Inka Niemisen Vuodenajat kunnioittaa suomalaista arkkitehtuuria, muotoilua ja käsityötaitoa valittujen materiaalien, värien ja tekniikoiden kautta. Teos koostuu kolmesta osasta, jotka ovat Maisema, Pilke ja Polku. Maiseman visuaalisina lähtökohtina ovat kangaspuilla kudotut matot ja solmitut ryijyt. Pilkkeen ilme tulee Suomen kansallispuun eli rauduskoivun lehden muodosta. Tikkaiden muotoa muistuttava Polku mahdollistaa ajatuksellisen reitin kahden muun elementin välille.

Emma Helle: Suomen luonnon vuosikello

 

Emma Helteen Suomen luonnon vuosikellossa seinälle asettuvat vaaleasävyiset keraamiset veistokset kuvaavat hienovaraista liukumaa kulttuurista luontoon, paratiisinomaiseen harmoniaan. Teoksesta löytyy valikoima Suomessa tavattavia kasveja, mutta sen runsas ja leikillinen muotokieli viittaa eurooppalaisen taiteen historiaan ja klassisiin veistoksiin. Teossarjan ruskeista turkoosiin ulottuvat värisävyt tulevat lasitteista, pigmenteistä ja kultauksista.

Teokset pyritään toteuttamaan vuoden 2023 aikana. Ehdotukset ja arvostelupöytäkirja ovat nähtävillä tällä sivulla 30.9.2022–30.4.2023.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen, valtioneuvoston kanslian ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Kuvat: Kansallisgalleria / Emma Helle / Inka Nieminen

 

Lisätietoja:
Valtion taideteostoimikunta
Puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901
Vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400 271477