Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on nimittänyt valtion taideteostoimikunnan vuosille 2023–2025. Toimikunnan uudeksi puheenjohtajaksi nimitettiin Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä.

Vuoden 2023 alusta toimintansa aloittaneen uuden valtion taideteostoimikunnan jäseniksi on nimitetty kuvataiteilija Pirjetta Brander, valokuva- ja videotaiteilija Marja Helander, kuvataiteilija ja taidemaalari Heli Hiltunen, taidegraafikko Ari Pelkonen, muotoilija ja muotoilujohtaja Kirsti Saarikorpi, taideasiantuntija Mika Savela sekä arkkitehti Jari Auer, joka on Senaatti-kiinteistöjen asiakaspäällikkö. Toimikunnan sihteerinä jatkaa vastaava tuottaja Eija Aarnio.

Vuonna 1956 perustetun valtion taideteostoimikunnan pääasiallisena tehtävänä on hankkia ja sijoittaa taideteoksia valtion kiinteistöihin ja valtion käytössä oleviin rakennuksiin. Kansallisgalleriaa koskevan valtioneuvoston asetuksen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa valtion taideteostoimikunnassa tulee olla edustettuna visuaalisten taiteiden monipuolinen asiantuntemus sekä Kansallisgalleria ja Senaatti-kiinteistöt.

Taideteostoimikunnan hankinnat muodostavat valtion taidekokoelman, jossa on noin 15 000 teosta. Hankintoja ja kokoelman hoitoa varten myönnetään vuosittain veikkausvoittovaroista määräraha, joka on tälle vuodelle 1 040 000 euroa.

Kuva:

Sari Bremer: Spectre, 2021
Kansallisgalleria, valtion taideteostoimikunta; Museokuva

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, +358294500238 
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477