Arja Kärkkäisen ja Sanna Atin teos Räsymatto julkistettiin perjantaina 29.6.2018 Suomen Irlannin-suurlähettilään virka-asunnossa Dublinissa. Teos on valtion taideteostoimikunnan tilausteos, joka valittiin toteutettavaksi opiskelijoille suunnatun kilpailun kautta vuonna 2017. Kilpailulla haettiin teosta vuonna 1912 valmistuneen virka-asunnon puutarhaan. Kilpailuohjelmassa teoksen toivottiin heijastavan kestävää kehitystä ja ottavan huomioon Irlannin vaativat sääolosuhteet: sanonnan mukaan Irlannissa voi saman päivän aikana kokea kaikki neljä vuodenaikaa.
Kärkkäisen ja Atin Räsymatto on monumentaalisen kuvanveiston perinnettä haastava veistos niin materiaalinsa kuin tilallisen olemuksensa puolesta: teos on betonista valmistettu 6 metriä pitkä ja reilun metrin levyinen räsymatto, joka on levitetty suurlähettilään residenssin pihanurmelle. Maton päällä voi kävellä ja se asettuu puistomaiseen ympäristöön osaksi pihan kulkureittejä.
Teos koostuu 20 betonisesta kappaleesta, jotka on jaettu raitoihin. Betonivalun muottipintana toiminut kangas saa aikaan kuvioinnin ja pintastruktuurin, ja maton raitojen reliefimäinen pinta muistuttaa keramiikkaa tai savea. Vihreät, mustat, valkoiset ja savenpunaiset väriraidat on tehty sekoittamalla pigmenttiä ja betonia. Yksittäisiin raitoihin on lisätty myös värillistä kiviainesta. Raitojen väleissä on uria, joihin on istutettu irlantilaista sammalta. Kasvaessaan sammal tulee peittämään pintoja teoksesta, mutta betonia on myös käsitelty sammaloitumisen estävällä aineella. Hallitun sammaloitumisen avulla teos juurtuu kirjaimellisesti paikkaansa. Räsymatto-aiheensa kautta se tuo esiin pohjoismaista perinnettä, jossa korostuvat kodikkuus, kädentaidot ja tekstiilien uudelleenkäyttö.
Arja Kärkkäinen (s. 1986) on kuvanveiston maisteriopiskelija Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, Sanna Atti (s. 1986) puolestaan ympäristöekologian opiskelija Helsingin yliopistosta. Kärkkäinen on työskennellyt betonin kanssa opintojensa aikana ja hän vastasi Räsymaton betonin käsittelyyn ja teoksen muotoon liittyvistä seikoista. Atti keskittyi erityisesti sammaleen ja sen kasvattamisen edellyttämistä ratkaisuista.
Atti ja Kärkkäinen kertovat, että kahden eri alan tekijän yhteistyö pohjautuu pitkään ystävyyteen ja jaettuun huumorintajuun. Dublinin teos on ensimmäinen kerta kun ystävykset ovat tehneet töitä yhdessä. Atti ja Kärkkäinen osallistuivat taideteostoimikunnan kilpailuun nimimerkillä Tonnin tiimi. Nimimerkki voisi viitata Räsymatto-teoksen painoon, joka on lähellä tonnia, tarkalleen 890 kg, mutta nimimerkin taustalla on muutto, joka ei sujunut kuten piti. Kärkkäinen kohtasi muuttonsa yhteydessä asuntohuijarin, joka vedätti häneltä 1000 euroa. Muutossa auttanut Atti joutui kuljettamaan muuttokuormaa Kärkkäisen kanssa uuden asunnon sijasta poliisiasemalle – raitiovaunulla. Koomisiakin piirteitä sisältänyt tilanne poiki vitsejä betonimatoista ja tonnin seteleistä, viitaten Kummelin legendaariseen sketsiin.
Tarinalla on onnellinen loppu, sillä huijari jäi kiinni, Kärkkäinen sai tonninsa takaisin, ja Atti ja Kärkkäinen inspiraatiota voittoisaan teokseensa.