Valtion taideteostoimikunta tilaa Mikael Pohjolalta uuden tilausteoksen Avoimen tiedon keskukseen Jyväskylään. Teos valmistuu vuoden 2021 aikana.

Kuvataiteilija, kuvanveistäjä Mikael Pohjola hyödyntää teoksissaan löydettyjä tavaroita ja eri puumateriaaleja, joista hän koostaa kiehtovia ja ajatuksia herättäviä installaatiota. Hänen teoksensa pohjautuvat tietoon ja havainnointiin.

Pohjolan suunnitelma on noin kuusi metriä korkea puuinstallaatio, joka toimii allegorisena porttina ja reittinä yliopiston toimintaan. Teos toistaa samaa värimaailmaa, johon vuonna 1974 valmistunut Arto Sipisen suunnittelema yliopiston kirjaston vanha päärakennus perustuu.

Usein Pohjolan teoksissa on tutkimuksellinen näkökulma perustuen luonnontieteisiin, filosofiaan ja kulttuurihistoriaan. Hän pohtii töissään tiedon, oppimisen, ajattelun ja ihmisen olemassaolon rajoja. Teosten perusluonto pohjautuu inhimillisyyteen ja tarinan kerrontaan, esine esineeltä. Harharetkistä tuleekin löytöretkiä.

Avoimen tiedon keskus on Jyväskylän yliopiston kirjaston ja tiedemuseon yhteenliittymä, joka tarjoaa kirjasto- ja museopalvelut toimipisteessään Seminaarinmäellä. Opiskelijoiden ja tutkijoiden lisäksi keskus palvelee myös kansalaisia tarjoamalla aktiivisesti tiede- ja ympäristökasvatusta.

Valtion taideteostoimikunnan tehtävänä on ostaa ja tilata nykytaidetta sijoitettavaksi muun muassa valtion virastoihin ja laitoksiin sekä yliopistojen kiinteistöihin eri puolille Suomea. Uusia tilausteoksia tuotetaan vuosittain kymmenkunta. Valtion taideteostoimikunnan hankintamäärärahat maksetaan rahapelitoiminnan voittovaroista.

Lisätietoja: 

Valtion taideteostoimikunta
puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901

vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400-271477
www.valtiontaideteostoimikunta.fi

Kuva: Mikael Pohjola