Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa sijaitseva Anna Uddenbergin veistos Free Fall on osa Ruotsin valtion lahjaa 100-vuotiaalle Suomelle. Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt liittää Uddenbergin teoksen valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan.

Suomen ja Ruotsin pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven vihkivät veistoksen Hanasaaressa 31.10.2017. Hanasaaren rantaveteen pystytetty teos on neljän metrin korkeudessa suihkulautaileva pronssinen naishahmo. Veistokseen kuuluu vettä suihkuttava suihkukaivo. Free Fall säteilee ekstaattisia tunteita, jotka liittyvät läheisesti nykypäivän elämyskulttuuriin.

”Olen ollut kauan kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu, kun elämyksistä tulee tuotteita ja päinvastoin. Suihkulautailu on aktiviteetti, joka asettaa näyttämölle nykyajan käsitykset siitä, miltä tulevaisuus näyttää. Samalla se vie ajatukset sellaisiin käsitteisiin kuin vapaus, turvallisuus ja tekniikka,” sanoo taiteilija Anna Uddenberg.

”Anna Uddenberg uudistaa monumentaalista pronssikuvanveistoa genrenä. Hän lähestyy vanhaa veistosperinnettä täysin uudella tavalla muotoilemalla todella voimakkaan naisen”, sanoo Peter Hagdahl, Ruotsin valtion taideneuvoston kuraattori ja projektijohtaja.

Lue lisää Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen uudesta taiteesta täältä.