Valtion taideteostoimikunnan tilausteos Pekka Sassin Kolmas väri on valmistunut Opetushallituksen toimitiloihin Hakaniemenrantaan, Helsinkiin. Kolmas väri muodostuu kahdesta videoprojisoinnista, jotka on heijastettu hissiaulan vastakkaisille seinille. Teos rakentuu neljän minuutin mittaisista abstrakteista väritapahtumista, joissa pelkistetyt, yksinkertaiset muodot liukuvat hitaasti arkaaissävytteisen äänimaiseman tahdissa ilman alkua tai loppua. Se pyrkii luomaan rauhallisuutta Hakaniemenranta 6:n kolmannen kerroksen vilkkaaseen sisääntuloaulaan, jonka läpi kulkevat niin Opetushallituksen henkilöstö kuin vierailijatkin.

Sassin teos Kolmas väri käsittelee yhteyttä johonkin tuntemattomaan tai syvempään tietoon. Sana kolmas viittaa usein johonkin ulkopuoliseen, ja esimerkiksi kolmas silmä on tunnettu sisäisen viisauden symboli. Videoteoksen nimestä löytyy viittauksia myös taiteilijan tuotantoon. Punainen, vihreä ja sininen muodostavat RGB-värimallin, jota käytetään värien toistamiseen videoformaatissa ja kyseessä on Sassin kolmas videoinstallaatio, jossa hän käsittelee värejä.

Opetushallituksessa toteutettiin 2019–2021 välillä muutoshanke, jossa toimitilojen järjestely muutettiin valtion työympäristökonseptin mukaisesti huonetoimistoista monitilaksi. Taiteella oli alusta lähtien poikkeuksellisen suuri rooli uudistuneen tilan kokonaissuunnitelmassa, johon sisältyivät myös taiteen hyvinvointivaikutukset ja henkilöstön osallistaminen. Taidekoordinaattori Heli Lukkarinen loi hankkeen taidekonseptin yhdessä henkilöstön ja sisustusratkaisuista vastanneen KVA Arkkitehtien kanssa. Lopulta 67 000 neliömetriin ja kolmeen kerrokseen levittäytyvään tilaan valikoitui lähes 120 ilmaisuvoimaista teosta käsittäen maalaus-, keramiikka-, tekstiili- ja veistotaideteoksia sekä esine- ja videoinstallaatioita.

Sassin teoksen sijoituspaikaksi valikoitui hissiaula, koska se on tilana eräänlainen epäpaikka – läpikulkuun tarkoitettu alue, joka koetaan esteettisesti alempiarvoisena tai epäkiinnostavana. Opetushallituksessa haluttiin nostaa juuri tämä tila merkitykselliseksi taiteen kokemisen paikaksi. Hissiaulaan sijoittumalla Kolmas väri onnistuu tavoittamaan myös temaattisesti paikan tunnelman, kun teoksen kautta kuljetaan kohti elinikäistä oppimista.

Pekka Sassi (s. 1969) on Kuvataideakatemiasta valmistunut mediataiteilija, jonka laajaan kokeelliseen tuotantoon kuuluu ääni- ja videoteoksia, lyhytelokuvia, installaatioita ja musiikkia. Hänen teoksiaan on esitetty museoissa, gallerioissa ja festivaaleilla sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Vuonna 2006 Sassille myönnettiin AVEK-palkinto, joka on Suomen merkittävin mediataiteen tunnustus ja vuonna 2010 hän voitti parhaan elokuvan palkinnon European Media Art Festivalin ohjelmistossa Saksassa.

 

Valtion taideteostoimikunta hankkii taideteoksia valtion toimitiloihin ja toteuttaa vuosittain noin 10 teoshankintaa taidekilpailujen tai suorahankintojen kautta. Tavoitteena on etsiä uudenlaisia ratkaisuja, joilla taiteen merkitys osana työtiloja vahvistuu.

Lisätietoja

Opetushallituksen tilamuutoshankkeen taidekoordinaattori
Heli Lukkarinen, helilukk@gmail.com, puh. 050 5296531

Valtion taideteostoimikunta
puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400 271477

www.valtiontaideteostoimikunta.fi

Kuvat: Pekka Sassi