Valtion taideteostoimikunnan tilausteos Pekka ja Teija Isorättyän Poliisin Muikut julkistetaan perjantaina 23.4.2021 Lappeenrannassa. Tilaisuutta pääsee seuraamaan Lappeenrannan kaupungin Facebook-tilillä live-striimauksena kello 13.55 alkaen.

Lappeenrannan poliisitalon edustalle sijoittuva veistosinstallaatio koostuu yhdeksästä, yksilöllisestä muikun muotoisesta kalasta. Veistoskokonaisuuden materiaalina on käytetty ruostumattomia teräsrenkaita ja reikälevyä. Toisiinsa hitsattuja teräsrenkaita on työssä yhteensä yli kymmenentuhatta. Yksittäisen muikun pituus on noin 5 metriä. Teoksessa viehättää kekseliäs materiaalin käyttö ja keveä yleisvaikutelma.

Sympaattinen muikkuparvi elävöittää Villimiehenkadun kevyen liikenteen väylää. Teos ottaa fyysisen lähikontaktin kulkijoihin, jotka voivat kokea liikkuvansa keskellä muikkuparvea. Osa kalavonkaleista sijaitsee katutasolla, osa nousee poliisitalon seinille ja katolle. 

Pekka ja Teija Isorättyä voittivat vuonna 2018 Valtion taideteostoimikunnan yleisen taidekilpailun Lappeenrannan Villimiehenkadulle ehdotuksellaan Poliisin Muikut.  Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa. 

Pekka ja Teija kertovat onkireissulla mieleen tulleesta ajatuksesta rakentaa kalaveistos renkaista:

”Kun teleskooppivavan viipaloi, syntyy kokoelma halkaisijaltaan tasaisesti kasvavia renkaita. Niistä rakentui kalanmuoto. Muikku on tunnusomainen kalalaji Saimaan alueella.” 

Kuvanveistäjät Pekka ja Teija Isorättyä ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2006 lähtien. Torniosta lähtöisin oleva pariskunta on työskennellyt vuosia myös Berliinissä ja Mexico Cityssä, New Yorkissa ja Kobessa, Japanissa. He ovat pitäneet useita galleria- ja museonäyttelyitä eri maissa. 

Nykyään Espoossa asuvan taiteilijapariskunnan veistokset saavat inspiraationsa yhteisistä löytöretkistä paikkoihin ja tilanteisiin, joissa materiaalit ja rakenteet irtoavat totutuista yhteyksistään. Pekan ja Teijan luomistyyli on nelikätinen: yksilön ajatukset ja roolit sekoittuvat tarkoituksella. Se näkyy taiteilijaparin veistoksissa yllättävinä materiaalien ja tekniikoiden yhdistelminä. Vaikkapa nyt julkistettava tilausteos Poliisin Muikut tuntuu olevan kuin teräksestä virkattu. Teosten aiheet kumpuavat usein ihmisen, luonnon ja teknologian suhteesta.

Pekka ja Teija Isorättyä ovat saaneet Lapin taidepalkinnon ja William Thuring -palkinnon. He olivat ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2017. Yleisöpalkintoja he ovat saaneet Kiasman Ars Fennica 2017 -näyttelystä sekä Nord Art 2010 – ja Nord Art 2011 -näyttelyistä Saksassa. Heidän teoksiaan on muun muassa Kiasman, Turun museokeskuksen, Aineen taidemuseon sekä Wihurin säätiön kokoelmissa.

 

Lisätietoja:

vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400-271477