Valtion taideteostoimikunnan tilausteos Mikael Pohjolan Ex Libris on valmistunut Avoimen tiedon keskukseen, Jyväskylän yliopiston Lähde-rakennukseen. Moniosainen puuveistos sijoittuu yliopiston pääkirjastona tunnetun tilan toisen kerroksen lukusaliin. Installaatiossa esiintyy erilaisia tietoon liittyviä symboleja, ja siinä on käytetty useita eri puulajeja, kuten jalavaa, tammea, koivua ja metsälehmusta.

Avoimen tiedon keskus on Jyväskylän yliopiston kirjaston ja tiedemuseon yhteenliittymä, joka tarjoaa kirjasto- ja museopalvelut Seminaarinmäen toimipisteessään. Kuvataiteilija Mikael Pohjolan porttimainen puuinstallaatio Ex Libris sijoittuu Arto Sipisen suunnittelemaan yliopiston kirjaston vanhaan päärakennukseen, joka valmistui vuonna 1974 ja peruskorjattiin 2019–2021.

Kuusi metriä korkea Ex Libris asettuu julkisivun ikkunaseinän ja kolmannen kerroksen parven läheisyyteen, jolloin se on tarkasteltavissa paitsi lukusalista myös yläpuolelta ja ulkotilasta. Pohjolalle latinankielinen, kirjoihin ja kirjastoihin viittaava teosnimi Ex Libris tuntui tässä tapauksessa erityisen luontevalta: ”Teoksen voisi näin ollen katsoa olevan Avoimen tiedon keskuksen Lähteen oma kirjanmerkki.”

Pohjola pohtii usein teoksissaan tiedon, oppimisen, ajattelun ja ihmisen olemassaolon rajoja. Tutkimuksellinen näkökulma perustuu luonnontieteisiin, filosofiaan ja kulttuurihistoriaan. Taiteilijalle fyysinen tekeminen sanelee kuitenkin teoksen etenemisen ja kertoo ratkaisut: ”Jokainen teos on omanlaisensa ja alkaa puhtaalta pöydältä. Aina tulee vastaan uutta ja yllätyksellistä niin materiaaleista kuin teknisistä ratkaisuista. Ennen kaikkea tekeminen synnyttää uusia ja yllätyksellisiä ajatuksia, jotka hahmottuvat toivottavasti seuraavissa teoksissa.”

Mikael Pohjola (s. St .Gallen Sveitsi 1962) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 1992. Kuvanveistäjänä työskentelevä Pohjola käyttää teoksissaan erilaisia materiaaleja, kuten puuta, metallia ja lasia ja usein myös valmisesineitä. Pohjola asuu ja työskentelee Fiskarsissa. 

 

Valtion taideteostoimikunnan tehtävänä on ostaa ja tilata nykytaidetta sijoitettavaksi muun muassa valtion virastoihin ja laitoksiin sekä yliopistojen kiinteistöihin eri puolille Suomea. Uusia tilausteoksia tuotetaan vuosittain kymmenkunta. Valtion taideteostoimikunnan hankintamäärärahat maksetaan rahapelitoiminnan voittovaroista.

Korkea puuveistos, jossa on useita pylväsmäisiä ja kaarimaisia osia. Pylväiden ja alustojen päällä erilaisia esineitä ja hahmoja, kuten pöllö, kirja ja hyrrä.

Kuvat: Pekka Hassinen

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901

Vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400 271477