Valtion taideteostoimikunnan tilausteos Marianne Huotarin keramiikkareliefi ja niin minä kukoistan on julkistettu opetus- ja kulttuuriministeriön tiloissa Helsingissä. Teos rönsyilee aulatilan seinällä kolmiulotteisena kumpuilevana muotona, jonka väri- ja pintarakennevaihtelut muodostuvat lukemattomista käsinmuotoilluista pienistä paloista.

Marianne Huotarin teos ja niin minä kukoistan on inspiroitunut kasvun teemasta, joka liittyy olennaisesti opetus- ja kulttuuriministeriön tiloissa tehtävään työhön. Kolmiulotteinen reliefimäinen seinäteos tuo vierailijoiden odotustilana toimivan aulan takaseinälle väriä, houkuttelevaa pintatekstuuria ja orgaanista muotoa. Teos on kuin työnsä tehnyt köynnös, joka on ahkeroinut ylös ja laskenut sitten kasvustonsa rennosti lepäämään muotoja myötäillen.

Ja niin minä kukoistan tulee osaksi julkisen taiteen jatkumoa myös keskustelemalla toisen Valtion taideteostoimikunnan tilausteoksen kanssa. Rakennuksen sisäpihalla aulan ikkunoista avautuva Lauri Anttilan, Kaj Franckin ja Olli Tammisen 1980-luvulla toteuttama Kivipuutarha jatkuu Huotarin teoksessa sisätiloihin. ”Hallitsemattomasti Kivipuutarhan geometrisen järjestyksen keskeltä versova kasvusto symboloi minulle jokaisen mahdollisuutta sekä vapautta kasvaa ja kouluttautua parhaaksi katsomallaan tavalla. Teoksessani näyttäytyy opetus, että ponnistelulla saavutetaan tavoite. Toivon, että teokseni katsoja tunnistaa oman kehityksensä ja tuntee kukoistavansa.”

Pienistä keraamisista paloista koostuva teos ja niin minä kukoistan on Huotarin ensimmäinen julkitilatyö Suomeen. Taiteilijan työskentelyprosessi on hidas, meditatiivinen ja vaatii lukemattoman määrän toistoja. Ensin savesta muotoillaan palat, jotka kuivataan, lasitetaan ja poltetaan sopivaan lämpötilaan, jotta saavutetaan haluttu sävy. Prosessin taiteellisessa osuudessa palat ommellaan käsin yksi kerrallaan alumiiniverkosta muotoiltuun runkoon. ”Tässä teoksessa tarvittiin eri pituisia tikkuja myötäilemään teoksen kumpuilevia muotoja ja uudenlaista ajattelua kolmiulotteisen rungon rakentamiseen sekä ripustamiseen. Sain mahdollisuuden kasvaa taiteilijana teokseni rinnalla.”

 

Marianne Huotarin (s. 1986) tunnusomaiset keramiikkateokset koostuvat pienistä paloista, jotka rytmittyvät koskemaan kutsuviksi pinnoiksi. Hän ottaa töillään kantaa nykypäivän hektisyyteen käsin tekemisen hitauden ja lukemattomien toistojen kautta. Aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla näyttelyihin osallistuva Huotari työskentelee keramiikkataiteilijana historiallisella Arabian taideosastolla Helsingissä.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen, valtioneuvoston kanslian ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Lisätietoja: 

Valtion taideteostoimikunta

puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901

vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400-271477

Kuvat:

Kirsi Halkola