Valtion taideteostoimikunnan tilausteos Maiju Ahlgrénin Kulkuja ja seikkoja julkistettiin tiistaina 29.1.2019 Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tiloissa Musiikkitalossa. Tekstiiliteoksessa on kyse villaryijyn uudelleen tulkinnasta. Uusi teos muodostuu 20 värikkäästä villatupsuryppäästä, jotka on kiinnitetty suoraan neuvottelu- ja harjoittelukäytössä olevan tilan seinälle. Materiaalina teoksessa on käytetty 100 % villalankaa ja pohjamateriaalina teollista huopalevyä. Osa tupsulangoista on valmiiksi värjättyjä, osan taiteilija on itse sävyttänyt teosta varten. Kolmiulotteiset väriryppäät sijoittuvat vapaasti seinälle. Teos alkaa noin 80 cm lattian pinnasta ja ulottuu noin 210 cm korkeuteen.  Leveyttä teoksella on kuusi metriä. Yksittäisten villatupsusaarekkeiden syvyys vaihtelee viidestä sentistä kahteentoista senttiin.

Kulkuja ja seikkoja –teoksen lähtökohdaksi muodostui ajatus tilanteesta, jossa on syntymässä jotakin uutta. Heitetään ilmaan ajatuksia, toiveita, pelkoja tai muita huomioon otettavia seikkoja. Pikku hiljaa ajatukset alkavat jäsentyä. Kuljetaan yhdessä kohti uutta. Tuo uusi voisi olla esimerkiksi musiikillinen tulkinta tai neuvottelun tulos. Kulkuja voi viitata vaikka ajatuksen tai konkreettisesti sävellyksen kulkuun. Villatupsujen viimeistelemätön ja vallaton olemus, kuten ryppäästä erottuva yksittäinen roikkuva langanpätkä, kertoo omalla tavallaan keskeneräisyydestä ja meneillään olevasta prosessista. Pehmeät ja värikkäät materiaalit sekä tukevat tilan akustiikkaa että luovat lämpöä ja positiivista tunnelmaa ympärilleen. 

”Haluaisin teoksellani tuoda rohkaisua, malttia, lohdutusta, iloa ja kauneutta uuden luomisen tilaan.”

Yhteisö- ja tekstiilitaiteilija Maiju Ahlgrén (s. 1965) tekee teoksia kohdistetusti jollekin ihmisryhmälle tiettyyn tilaan tai tilanteeseen. Hänen työskentelyssään on tärkeää muun muassa kantaaottavuus, ajankohtaisuus ja osallistavuus. 

Ahlgrén on tehnyt mittavalla urallaan useita yhteisö-, ympäristö- ja tilannesidonnaisia teoksia ja osallistunut merkittäviin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on lanseerannut oman tuotemerkin Kisskiss-taidesukkis vuonna 1997 ja perustanut oman yrityksen Studio Form and Emotionvuonna 1998. Muita tilaustöitä ovat olleet muun muassa tekstiiliteokset Kontulan vanhustenkeskukseen Helsingin taidemuseon HAMin tilaamana, kirkkotekstiilit Pitäjänmäen kirkkoon ja Kilon toimitilaan sekä Liplaputus -ympäristö- ja yhteisötaidehanke Espoon modernin taiteen museo EMMAlle. Ahlgén sai Teollisuustaiteen liiton Ornamon jakaman Vuoden tekstiilitaiteilija -palkinnon vuonna 2013.

Valtion taideteostoimikunta on sijoittanut yhteensä 26 teosta kokoelmastaan talletuksena Musiikkitalon kiinteistöön.

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta
puheenjohtaja Jari Auer, jari.auer@senaatti.fi, puh. 040-8655047
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400-271477w