Taidekilpailun tarkoituksena oli hankkia luonnoksia työ- ja elinkeinoministeriön (Aleksanterinkatu 4–10, Helsinki) sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevan lasiseinän taiteellisesta suunnittelusta. Kilpailuun kutsuttiin Maanantai Kollektiivin lisäksi Jaana Partanen – Heikki Lamusuo, Vappu Rossi ja Vesa Varrela.

Kilpailuun saapui yhteensä neljä ehdotusta. Ehdotusten arvioinnissa painottuivat kilpailijoiden kyky hyödyntää lasia teoksen pohjana ja teoksen sijoittuminen tilaan. Arvostelulautakunta piti luonnosehdotuksia korkeatasoisina ja toteutuskelpoisina. Ehdotuksia pidettiin myös tasaväkisinä. Ehdotuksissa oli käytetty kekseliäästi hyvin erilaisia lasinkäsittelytekniikoita kuten digiprinttausta, liimausta, maalaamsta sekä kultausta.

Arvostelulautakuntaan kuuluivat valtion taideteostoimikunnan puheenjohtaja Jari Auer ja jäsenet Riikka Latva-Somppi, Siukku Nurminen, Paavo Paunu, Tuomo Rainio, Nora Tapper, Henri Terho ja Annu Vertanen. Sihteerinä toimi vastaava tuottaja Eija Aarnio. Asiantuntijoina arvostelutyössä ovat toimineet asiakaspäällikkö Mika Kankainen, arkkitehti Mats Klockars, kehittämispäällikkö Kimmo Takamaa sekä rakennuttajapäällikkö Pekka Turunen.

Arvostelulautakunta piti Maanantai Kollektiivin Välke-ehdotusta valmiina ja teknisesti vahvana toteutuksena. Ehdotus oli viimeistelty ja tekniset ratkaisut mietitty. Lasiseinän lehtikullattu teksti ja valokuvat muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joka toimii visuaalisesti ja tilallisesti. Onnistuneena pidettiin ajatusta siitä, miten valo vaikuttaa kullattuihin kirjaimiin heijastavasti ja peilaavasti. Lasiseinän viereisille tiiliseinille ehdotetut pigmenttivedokset toistavat pilariaihetta, josta teos saa installaatiomuodon.

Maanantai Kollektiiviin kuuluu joukko kuvataiteilijoita, jotka ovat opiskelleet yhdessä valokuvataidetta Aalto-yliopistossa, Helsingissä. Ryhmä on saanut nimensä viikottaisista tapaamisista, joihin he kerääntyivät vaihtamaan ajatuksia ja pohtimaan näkökulmia valokuvataiteelliselle ilmaisulle.

Kilpailuehdotukset ovat näytteillä Senaatti-kiinteistöjen aulassa (Lintulahdenkuja 4 A, Helsinki) 23.3.2017 asti. Näyttely on avoinna ma–pe klo 8.00–16.00.

 

Lisätietoja

Jari Auer
valtion taideteostoimikunnan puheenjohtaja
jari.auer at senaatti.fi
puh. 040 865 5047

Eija Aarnio
vastaava tuottaja
eija.aarnio at kansallisgalleria.fi
puh. 0400 271 477