Valtion taideteostoimikunnan tilausteos Laura Pehkosen Horisontteja julkistettiin keskiviikkona 27.3.2019 klo 13 maa- ja metsätalousministeriössä.

Vahva ja iloisen rönsyilevä keramiikkateos koostuu useista sadoista uniikeista, käsinmaalatuista keramiikkalaatoista. Toisiinsa kiinnitetyt laatat luovat vaakasuuntaisia rytmikkäitä janoja, abstrakteja horisontteja, jotka antavat katsojalle täydellisen tulkinnan vapauden. Teokseen voi suhtautua kuin läsnä olevaan tuttuun maisemaan tai näkymään, joka periaatteessa pysyy aina samanlaisena, mutta silti siitä voi löytää aina jotain uutta.

”Haluan herättää katsojassa henkilökohtaisia tunteita, ajatuspolkuja ja muistumia erilaisten värien ja kuvioiden avulla. Jokin kokonaisuus saattaa muistuttaa kesämökin kuluneesta kahvikupista tai jonakin päivänä myrskyisen musta laatta puhuttelee juuri täydellisesti jotain toista katsojaa.”

Lasitteiden läpinäkyvyys ja kuultavuus sekä intensiiviset värit ovat kiehtoneet taiteilijaa jo pitkään. Laatassa oleva viiva tai kuviointi, vaihtelevat pintakoristelutekniikat herättävät mielenkiintoa ja luovat kontrasteja.

Keramiikka on sekä perinteinen että notkea materiaali, joka mahdollistaa monia eri työstötapoja. Laura Pehkonen ottaa vaikutteita töihinsä nykytaiteen eri taidemuodoista ja muusta meitä ympäröivästä visuaalisesta kulttuurista. Hänelle on tärkeää tuoda yhteen keramiikan historialliset ja nykyaikaiset tekniikat, jolloin kokonaisuudesta tulee samanaikaisesti sekä tuore että ajaton.

Keramiikka- ja lasitaiteilija Laura Pehkonen (s. 1985) on vuonna 2014 valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Pehkonen on osallistunut nykykeramiikan näyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla, muun muassa European Ceramic Context Tanskan Bornholmissa 2018, Buffet – Icelandic edition, DesignMarch, Reykjavikissa 2017, Designmuseossa Helsingissä 20142015 sekä Biennal Internacional de Ceramica de Manises, Valenciassa, Espanjassa 2014.

Valtion taideteostoimikunta on sijoittanut talletuksena yhteensä 17 taideteosta kokoelmastaan maa- ja metsätalousministeriöön.

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta
puheenjohtaja Jari Auer, jari.auer@senaatti.fi, puh. 040-8655047
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400-271477

 

Kuva: Laura Pehkonen – Horisontteja. Kuvaaja: Miikka Pirinen