Valtion taideteostoimikunnan tilausteos, Katja Tukiaisen Sky & Earth on korkeudeltaan 3,8 ja leveydeltään 8,7 metriä oleva maalaus, joka on toteutettu akryylillä Hämeenlinnan uuden naisvankilan bulevardin seinälle.  

Unenomaisessa maisemassa kaksi sateenkaarta tai vesiputousta yhdistävät taivaan ja maan. Söpöyden valtakunta kutsuu katsojansa astumaan rohkeasti uuteen maailmaan. Teoksessa on taiteilijalle tunnistettavat kirkkaan pinkit ja violetin eri sävyt ja vahvat siveltimen vedot. Romanttinen ja esteettinen maalaus luo virkistävän ja voimaannuttavan kokemuksen.  

”Maalaaminen on minulle kuin kävely salaiseen puutarhaan, se on aistimellista mielihyvää.” 

Katja Tukiainen tunnetaan parhaiten suloisia, mutta vahvoja tyttöarmeijoita kuvaavista maalauksista, jotka nostavat esiin tärkeitä feministisiä teemoja. 

Katja Tukiainen (s. 1969) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja taidemaalari. Maalausten lisäksi hän tekee installaatioita, sarjakuvia, piirroksia ja veistoksia. Hänen tuotantonsa kattaa museo- ja gallerianäyttelyiden lisäksi teemallisia aikaan ja paikkaan suunniteltuja tilausteoksia, joissa hän käyttää liikkuvaa kuvaa ja valoja. Hän on valmistunut sekä kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta (nyk. Taideyliopiston Kuvataideakatemia) vuonna 2009 että Taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) vuonna 1996.

Lisätietoja: 
Valtion taideteostoimikunta
puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400-271477

Kuva: Katja Tukiainen, Sky & Earth, 2020, akryylimaalaus | Petri Niemelä
Valtion taideteostoimikunnan kokoelma, Kansallisgalleria