Kansallismuseon uudisosan yleisen taidekilpailun toinen vaihe on päättynyt ja jatkoon valittujen teosehdotusten aineisto on asetettu esille valtion taideteostoimikunnan verkkosivuille sekä Kansallismuseon tiloihin. Lopullinen valinta toteuttavista teoksista julkistetaan 16. lokakuuta.

Kansallismuseon uudisosan kaksivaiheisen taidekilpailun järjestää Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta yhdessä Suomen kansallismuseon, Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa. Anonyymina järjestetyn kilpailun tavoitteena on ollut löytää ideoita Kansallismuseon uudisosan yhteyteen toteutettavasta teoksesta tai teossarjasta, joka luo uudisosalle identiteettiä ja tukee rakennuskokonaisuuden yhtenäisyyttä. Kansallismuseon laajennuksen rakentaminen on alkanut syyskuussa 2023. Uudisosan, historiallisen päärakennuksen ja pihapuiston muodostama kokonaisuus avautuu yleisölle keväällä 2027.

Keväällä 2023 kilpailun ensimmäisessä vaiheessa jatkoon valittiin taiteilijat Atso Airola & Leon Hidalgo, Otto Karvonen, Hanna-Kaisa Korolainen sekä Tuula Lehtinen. Taiteilijat ovat kesän ajan jatkokehittäneet teosehdotuksiaan, joihin yleisö voi nyt tutustua. Ehdotukset ovat nähtävillä kilpailun verkkosivuilla.

Tämän lisäksi aineisto on esillä 26.9.–15.10. Kansallismuseon pop-up-näyttelytilassa, jossa yleisö voi antaa äänensä omalle suosikilleen.

Arvostelulautakunnan tekemä lopullinen valinta toteutettavista teoksista sekä yleisön suosikki julkistetaan 16. lokakuuta. Kansallismuseon pop-up-näyttelytilassa klo 13 alkava julkistustilaisuus ei ole yleisölle avoin tapahtuma. Median edustajia pyydetään ilmoittautumaan mukaan tilaisuuteen 11.10. mennessä vastaavalle tuottajalle Eija Aarniolle.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Piirrokset ja kuvat: Atso Airola & Leon Hidalgo, Otto Karvonen, Hanna-Kaisa Korolainen, Tuula Lehtinen 

Lisätietoja: 

Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 02 94500238
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477

Suomen kansallismuseo
markkinointi- ja viestintäjohtaja Päivi Kukkamäki, paivi.kukkamaki@kansallismuseo.fi, 02 95336181