Valtion taideteostoimikunta järjesti syksyllä 2021 yleisen taidekilpailun yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Kilpailun tarkoituksena oli löytää ideoita Valteri-koulu Mäntykankaan uudisrakennukseen Kuopioon.

Valteri-koulun hyvätasoisessa kilpailussa kaikkiaan 99 ehdotusta täytti ohjelmassa asetetut vaatimukset ja ideoita tuli pääaulaan, rakennuksen julkisivuun sekä ulkoilualueen yhteydessä olevaan metsikköön toteutettavista teoksista. Monissa teosesityksissä oli mietitty teoksen ekologista elinkaarta tai teokseen liittyviä toiminnallisia elementtejä. Useat ehdotukset olivat luontolähtöisiä, tarinallisia ja pedagogisia. Ehdotuksissa nousivat esiin oppilaiden näkökulmat sekä erityistarpeet, kuten aistiherkkyydet.

Kaikille avoimen ja anonyymina järjestetyn kilpailun palkintolautakuntana toimi Valtion taideteostoimikunta, puheenjohtajanaan Henri Terho. Palkintolautakunta ilahtui teosesitysten monikielisyydestä ja kilpailun avautumisesta laajemmalle taiteilijakunnalle.

Sija 1. Ehdotus nro 083 The same, only different, Pavel Kaltygin ja Yuri Gorbunov, 7 000 euroa

Sija 2. Ehdotus 001 Suuret pienet, Johanna Havimäki, 4 000 euroa

Sija 3. Ehdotus 091 Kotimetsä, Leena Nio, 3 000 euroa

Palkintolautakunta jakoi lisäksi yhden tunnustuspalkinnon.

Ehdotus nro 025 Kätkö, Sampo Malin ja Laura Kauppinen, 1 000 euroa

Palkintolautakunta päätti kahden teoskokonaisuuden jatkokehittämisestä.

Pavel Kaltyginin ja Yuri Gorbunovin The same, only different korostaa yksilöä ainutkertaisena ja merkityksellisenä osana rikkaampaa ja monimerkityksellisempää yhteisöä. Eläinaiheiset pronssiveistokset toteemin muodossa luovat kontrastia rakennettuun ympäristöön leikkisyydellään, iloisuudellaan ja värikkyydellään. Tekstuuriltaan ja muodoiltaan kiinnostavassa teoksessa on potentiaalia sekä pedagogiseen käyttöön että koulun maamerkiksi.

Johanna Havimäen Suuret pienet on kokonaisvaltaisuudessaan sekä arvoituksellinen että riemastuttava teosehdotus. Teoksen materiaalisuus lukuisine yksityiskohtineen ja kasvustoineen herättää katsojan kiinnostuksen. Nahasta valmistettu, orgaanisena eri tiloihin levittäytyvä teos muistuttaa luonnon monimuotoisuudesta sekä käsityötaidon merkityksestä.

Ehdotukset ja arvostelupöytäkirja ovat nähtävillä 22.12.2021–22.6.2022 kilpailun internetsivuilla:

www.valtiontaideteostoimikunta.fi/valteri_koulu-taidekilpailu

Pavel Kaltygin ja Yuri Gorbunov: The same, only different

Johanna Havimäki: Suuret pienet

Ylin kuva: Pavel Kaltygin ja Yuri Gorbunov

Lisätietoja: 

Valtion taideteostoimikunta

puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901

vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400-271477