Kai Rentolan graafinen teoskokonaisuus Loputon kuva julkistetaan Oulun oikeustalossa 31.5.2023. Valtion taideteostoimikunta järjesti keväällä 2021 yleisen taidekilpailun yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Kilpailussa jatkokehitykseen valittu Loputon kuva on maisemallinen panoraama, joka muodostuu toisiinsa liitettävistä irrallisista paneeleista.

Kai Rentolan Loputon kuva on graafinen teoskokonaisuus, jonka eri osat Lohipato, Kaupunki, Perämeri, Nauhat, Kevätpellot sekä Tuli ja vesi sijoittuvat Oulun oikeustalon istuntosaleihin sekä yhteen sivuaulaan. Sekä teoksen nimi että konsepti perustuvat kuvan jatkuvuuteen, joka on aina kiinnostanut Rentolaa. Lopullinen kokonaisuus muodostuu 39 toisiinsa liitettävästä vaneripaneelista. Teokset ovat maisemallisia panoraamoja, jotka viittaavat paikalliseen ympäristöön, mutta eivät suoraan esitä mitään tiettyä paikkaa. Toisaalta paneelit toimivat myös ornamentteina, joiden järjestys on helposti muutettavissa. 

Teokset on suunniteltu eri tiloihin sopiviksi siten, että niiden tarkastelu on mahdollista myös kauempaa. Rentolan mukaan taideteokset personoivat neutraaleja ja yhdenmukaisia tiloja sekä antavat kulttuurisia viitteitä myös menneeseen. 

”Aulan teoksessa Tuli ja vesi näytän kivisen rannan, taivaan ja veden ja toisaalta ylväät maljoissa palavat soihdut. Se kertoo omalla tavallaan oikeuden ihanteiden suhteesta todellisuuteen, joka voi kääntyä myös nurin.”

Grafiikan tie valmiiksi teokseksi on monivaiheinen. Teoksen keskeiset osat on ensin tehty linoleikkauksena, minkä jälkeen painolaatat on vedostettu paperille. Joitain osia on liitetty toisiinsa kollaasina, joten samat elementit toistuvat eri paneeleissa. Tämän jälkeen grafiikka on reprokuvattu digitaaliseen muotoon ja suurennettu lopulliseen kokoonsa. Lopulta niistä on muodostettu yksivärinen kuvatiedosto, joka on painettu suoraan koivuvanerille.

”Olen esitellyt aiemmissa näyttelyissäni enimmäkseen veistoksia. Tässä teoksessa palaan grafiikkaan, jota olen aikanaan opiskellut ja siihen nuoruuteni ilmaisutapaan, tutkimukseen joka oli jäänyt kesken. Olen aina halunnut pelkistää graafisen ilmaisuni yksiväriseksi, joten tässä käytän lähellä mustaa olevaa väriskaalaa, vähän kuin tatuointivärejä.”

Kai Rentola (s. 1955) on kuvanveistäjä ja graafikko (TaM). Hän on muun muassa suunnitellut julisteita, lavastusta ja grafiikkaa teattereille sekä opettanut graafista ilmaisua ja kalligrafiaa. Helsingissä asuva Rentola on työskennellyt kansainvälisesti erityisesti paperitaiteen parissa. Hän suhtautuu kuvan tekemiseen edelleen intohimoisesti: Ajattelen käsieni kautta, että minulla olisi sanottavaa itselleni ja muille.

Valokuva istuntosalista, jonka seinällä on graafinen kaupunkimaisemaa esittävä taideteos.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Kuvat: Heikki Salmi / Kaari Photography

Teokset kuvissa:
Loputon kuva: Kevätpellot
Loputon kuva: Kaupunki

Lisätietoja:
Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 02 94500238 vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477