Juha Rouhikosken valotaideteos PHEKDA sijaitsee Mikkelin uuden keskusarkiston rakennuksen julkisivussa.

Minimalismin hengessä valonlähtein toteutettu teos PHEKDA johdattaa ajatukset aikaan ja äärettömyyteen, tiedon säilyttämiseen ja ihmiskunnan perinnön jatkamiseen historian vaalimisen kautta.

Gamma Ursae Majoris eli Phecda, Phekda, Phad on Otavan tähtikuvion eräs tähti. Phekda on Otavan suorakaidemaisen “kattilaosan” alavasemmalla. Phekda on Aurinkoa kirkkaampi, kuumempi ja suurempi valkoinen pääsarjan tähti.

Juha Rouhikoski (s. 1971) työskentelee valotaiteen ja -installaatioiden sekä arkkitehtonisen valosuunnittelun parissa. Valo on ollut hänen tärkein kiinnostuksen kohteensa ja ilmaisun välineensä 1990-luvulta lähtien. Hän on toteuttanut useita mittavia valoteosprojekteja ja performansseja näyttelyihin ja tapahtumiin koti- ja ulkomailla. Hän kehittää jatkuvasti uusia tapoja käyttää valoa taiteellisessa työskentelyssään. Rouhikoski on myös tammikuussa perustetun Suomen valotaiteen seura FLASH:n puheenjohtaja.

Valtion taideteostoimikunnan kokoelman perusluonteeseen kuuluu näkyvyys. Teokset ovat esillä julkisissa tiloissa, ja niitä näkevät arjessa myös sellaiset henkilöt, jotka eivät muuten välttämättä ole taiteen kanssa tekemisissä. Merkittävän osan kokoelmaa muodostavat julkiset tilaustyöt, joita on jo 260 teosta.

Kuva: Tommi Kirvesniemi