Johanna Havimäen kierrätysnahasta valmistettu veistoskokonaisuus Suuret pienet on valmistunut Valteri-koulu Mäntykankaaseen, Kuopioon. Koulun eri tiloihin levittäytyvät luonnon monimuotoisuudesta muistuttavat veistokset yhdistävät abstraktia ilmaisua ja tunnistettavia yksityiskohtia. Teos valikoitui toteuttavaksi syksyllä 2021 järjestetyn yleisen taidekilpailun kautta.

Kuopion Valteri-koulu Mäntykankaaseen valmistunut Johanna Havimäen Suuret pienet koostuu 11 eri kokoisesta nahkaisesta veistoksesta, jotka mutkittelevat orgaanisina juurakkomaisina muotoina kahden päällekkäin olevan aulatilan seinillä. Ensimmäisessä kerroksessa teos sijoittuu vilkkaalle kulkureittien alueelle ruokalan läheisyyteen ja toisessa kerroksessa henkilökunnan rauhallisempaan olohuonetilaan.

Taiteilijan mukaan Suuret pienet kertoo luonnon toimijoista, kuten hyönteisistä, sienistä, kasveista ja lahottajista, joiden ulkonäkö on ihmisen mittapuulla vähäinen tai pieni, mutta joiden rooli koko systeemissä on suuri.

”Tässä teoksessa näitä tehopakkauksia on suurennettu moninkertaisesti kuvitteelliseen muotoon. Teos on tehty kouluun, jonka oppilaat ovat erityistä tukea tarvitsevia. Jokainen heistäkin on suuri ja pieni yhtä aikaa, joten nimi muistuttaa myös siitä.”

Havimäki on tehnyt aiemmin paikkasidonnaisia teoksia, mutta Suuret pienet on hänen ensimmäinen pysyvä julkinen teoksensa. Teoksen sijoituspaikka kouluympäristössä vaikutti myös siihen, että yksi veistoksista on merkitty selvästi kosketeltavaksi. Taiteilija on tyytyväinen siihen, että tiettyä teoksen osaa voi vapaasti tunnustella sen sijaan, että koskeminen kiellettäisiin kokonaan. Lisäksi hän toivoo, että teoksesta voidaan keskustella opetuksessa vuosien varrella.

Vaatekäytöstä poistettu nahka eli kierrätysmateriaali on oleellinen osa Havimäen teosten sisältöä ja hänelle on tärkeää, ettei myöskään taiteen nimissä tuoteta maailmaan ylimääräistä lyhytikäistä tavaraa.

”Nahan käyttäminen teosmateriaalina ei ole vegaaninen teko, mutta siitä huolimatta materiaalivalinnan lähtökohdat ovat eläinoikeudelliset. Ajattelen, että “palautan” nahan takaisin eläimeksi ja muistutan yleisöä sen alkuperästä. Nahka ei ole tekstiiliä vaan todellakin jonkun entistä ihoa. Sen orgaanisuus ja kestävyys kiehtoo. Näin teoksen julkistuksen äärellä on sopiva muistuttaa, että myös veistos tai maalaus tulisi olla mahdollista kierrättää uudelleen vaikka taloeristeeksi tai vaatteeksi.”

Johanna Havimäki (s. 1978 Seinäjoki) veistää käytöstä poistetuista nahkavaatteista eläinhahmoja, joissa on muistumia niiden menneisyydestä vaatteena. Syntyvät oliot eivät ole vain liikuttavia ja söpöjä, vaan myös outoja ja pelottavia vieraudessaan. Havimäki valmistui kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta 2009 ja on taustaltaan puuseppä ja tarpeistonvalmistaja. Hän asuu ja työskentelee Ylöjärven Kurussa.

Kuva aulatilasta, jonka seinään on kiinnitetty kolmiulotteinen nahasta valmistettu taideteos.
Lähikuva nahasta valmistetusta kolmiulotteisesta taideteoksesta.
Lähikuva nahasta valmistetusta kolmiulotteisesta taideteoksesta.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Kuvat: Akseli Muraja

Lisätietoja:
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 02 94500238 
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477