Jarno Vesalan teos Ei tavoitettavissa 1.1.23- on valmistunut Joensuun virastotaloon. Pääsisäänkäynnin aulatilaan sijoittuva installaatio muodostuu punaisen ilmapallon kattoon kohottamasta ihmishahmosta sekä pilviheijastuksesta. Yllättävän teoksen luomat tunnelmat muuttuvat eri vuorokaudenaikoina ja eri kulmista katsottuna.

Kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Jarno Vesalan installaatiossa Ei tavoitettavissa 1.1.23- Joensuun virastotalon pääsisäänkäynnin aulan kattoon kiinnitetty veistos esittää suurta punaista ilmapalloa ja siitä kiinni pitävää realistista ihmishahmoa. Teos näkyy itse aulan lisäksi myös kerrostasanteilta sekä ulkoa suuren lasisen julkisivun läpi. Taiteilijan mukaan keskeisenä suunnittelun lähtökohtana toimi juuri 9 metriä korkea aulatila:

”Teos ottaa suuren tilan voimakkaasti haltuun pienillä elementeillä ja herättää katsojan havainnoimaan aulatilaa eri kulmista. Teos luo illuusion heliumilla täytetyn ilmapallon voimasta korkealle ilmaan nousseesta ihmisestä. Korkealla oleva ihmishahmo aiheuttaa vaistomaista vatsanpohjasta kouraisua.”

Vesala pyrkii taiteessaan herättämään kysymyksiä ihmisen olemisesta ja käyttäytymisestä pienen eleen tai hienovaraisen tunnelman kautta. Vesalan teosten hahmoissa usein aistittavissa oleva juuri tapahtunut tai tuleva muutos luo tärkeän jännitteen katsojan ja teoksen välille. Virastotalon teoksessa myös eri vuorokaudenajat luovat teokseen muutoksen elementtejä:

”Virastotalon aukioloaikoina hahmo näyttäytyy jääneen jumiin ilmapallonsa kanssa talon aulatilan kattoon ja iltaisin, kun teos on nähtävissä ulkoa, hahmo on vapautunut matkaamaan taivaalla.”

Virastotalon ollessa suljettuna sen ikkunapintoihin heijastetaan pilviä, joiden lomassa hahmo leijailee. Sisällä teos näyttäytyy perinteisenä kuvanveistona ja ulkoa katsottuna teoksesta rakentuu dioraaman kaltainen näkymä. Vesalalle julkisen taiteen tekemisessä kiinnostavaa on nimenomaan teoksen paikka arjen keskellä:

”Olen halunnut teokseen leikkisyyttä ja luoda talon asiakkaiden arkeen pienen hetken mielikuvitukselle.”

Jarno Vesala on Nokialla työskentelevä ja asuva kuvanveistäjä ja kuvataiteilija. Vesalan teokset ovat pääosin installaatioita, joissa on ihmismäisten veistosten lisäksi mukana ääntä ja videota. Vesala valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2013 ja hän voitti Turku Biennaali -palkinnon yhdessä Krister Gråhnin kanssa 2015.

Rakennuksen sisäkatosta roikkuva veistos, joka esittää punaista ilmapalloa ja siitä kiinni pitävää ihmishahmoa.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen, valtioneuvoston kanslian ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Kuvat:
Jarno Vesala

Lisätietoja:
Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, +358294500238 
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477