Valtion taideteostoimikunnan tilausteokset, Ilja Karsikkaan Laulava latvus ja Elämänpuu julkistettiin torstaina 6.8.2020 Vuorelan koulukodissa.

Värikkäissä ja sadunomaisissa teoksissa yhdistyvät vahva piirrosviiva, akvarellina maalatut yksityiskohdat sekä selkeät, tasaiset väripinnat. Kuvitukset on tulostettu akustoivalle huovalle ja leikattu muotoon.   

Sekä ensimmäisen kerroksen ruokalaan sijoittuva Elämänpuu että Laulava latvus toisen kerroksen aulassa ja oleskelutilassa luovat tiloihin samanaikaisesti rauhallisen ja virkistävän tunnelman. 

Molempia teoksia yhdistää puuaihe, mutta teoksissa on erilainen painotus sekä temaattisesti että visuaalisen näkökulman suhteen. Visuaalisina lähtökohtina niiden suunnittelulle ovat olleet luonnon ja sen muotojen lisäksi itse koulurakennus:  

”Sen rakennusajankohdasta ja alkuperäisistä materiaaleista syntyi ajatus lähestyä luontokuvastoa jugendin ja symbolismin vaikuttein”, Karsikas kertoo.   

Teoksista syntyy rakennukseen ja ympäristöön tunnelmallinen ja tasapainoinen kokonaisuus.   

Ilja Karsikas (s. 1978) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2003. Karsikas on kuvittanut useita lastenkuvakirjoja. Hänen kuvituksiaan on ollut esillä myös useissa kuvitusnäyttelyissä ja designjulkaisuissa Suomessa ja ulkomailla.

Kuvat: Ilja Karsikas, Laulava latvus, 2020 ja Elämänpuu, 2020 | Simo Karisalo / Valtion taideteostoimikunta.