Heini Ahon veistoskokonaisuus Meditatiivinen kello on valmistunut Suomalais-venäläisen koulun uudisrakennuksessa Helsingissä. Ahon teos voitti taidekutsukilpailun, jonka Valtion taideteostoimikunta järjesti yhdessä Suomalais-venäläisen koulun ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa.

Heini Ahon Meditatiivinen kello on sarja tiimalasimaisesti toimivia lasiveistoksia, joiden sisällä eri väriset hiekat mittaavat omaa aikaansa. Teoksen lähtökohtana on koulumaailman suhde aikaan ja kellojen rooli osana koulun arkea. Päivästä ja opetusaiheesta riippuen kelloa vilkuillaan ja tiettyä viisareiden asentoa odotellaan. Kärsimättömyyden tai ajan armottomuuden kokemuksen sijaan Ahon teos tarjoaa toisenlaista lähestymistapaa kelloihin. 

Meditatiivisessa kellossa ajan kuluminen näyttäytyy rauhoittavana kiireen tunnun sijaan. Suomalais-venäläisen koulun ruokasaliin sekä oppimistoreille sijoittuvat veistokset ovat jatkuvassa hitaassa liikkeessä. Pehmeästi pyörivien kaarevien lasiputkien sisällä valuva hiekka ei kuitenkaan taivu kellon tasaisen tikityksen rytmiin. Jonkun pyörimisnopeus on tarkka minuutti, toisen kierros kestää kauemmin. Välillä kellon toiminnassa tuntuu olevan tauko, kunnes hiekka valahtaakin painopisteen siirtyessä taas alaspäin ja silmä rekisteröi äkillisen liikkeen. 

Meditatiivinen kello on hienovarainen kineettinen teos, jonka myötä avautuu mahdollisuus pohtia ajan liikettä ja erilaisia aikajatkumoita. Teoksen sijoittuminen oppimisympäristöön konkretisoi koulupolun merkitystä ja ihmiselämän vaiheita esikoulusta aikuisuuteen. Veistosten sisällä valuvat hiekat muistuttavat, että oppiminen on koko elämän kestävä prosessi, jossa jokainen tiedonjyvä lisää ymmärrystä maailmasta.

Heini Aho (s.1979) on Kuvataideakatemiasta ja Turun taideakatemiasta valmistunut taiteilija, jonka teoksissa yhdistyvät veistosten, installaatioiden ja liikkuvan kuvan elementit. Hän käsittelee konkreettisia ilmiöitä sekä tilojen ja materiaalien olemusta usein leikkisällä tai yllättävällä tavalla. Ahon teoksia on useissa kotimaisissa museokokoelmissa. Vuonna 2016 hänelle myönnettiin William Thuring -säätiön pääpalkinto.

 

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen, valtioneuvoston kanslian ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Kuvat: Jussi Virkkumaa

Lisätietoja:

Heini Aho, taiteilija, heiniaho@gmail.com, puh. 040 7504657

Valtion taideteostoimikunta puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901

Vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400 271477