Valtion taideteostoimikunnan tilausteos, Elin&Keinon eli Heini Niemisen ja Sandra Nybergin JÄLKI (Kuin kiveen kaiverrettu) on valmistunut Keravan avovankilaan.

Elin&Keinon ympäristötaideteoksen tavoitteena on tuoda luontoa ja inhimillinen ele vankilan pihapiiriin. Se koostuu keväällä istutetusta kukkakedosta sekä vankilan rakennustyömaalta löytyneistä viidestä suurikokoisesta, istuma- ja mietiskelypaikaksi muokatusta kivestä, joihin on hiekkapuhallettu luontoon liittyviä sanoja.

JÄLKI (Kuin kiveen kaiverrettu) -teoksen taustalla on ajatus mielikuvien voimasta: 

Teos pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen, jonka mukaan mielikuvat ovat aivojen todellisuutta ja ilmenevät aivojen aktiviteettina: aivot eivät erota esimerkiksi kuviteltua ja todellista liikettä toisistaan. Mielikuvan kuva on yhtä selvä ja todellinen kuin silmin nähty. Näin ollen niiden avulla aivoja voidaan aktivoida, ohjelmoida ja rauhoittaa.”

Eri puolille pihaa sijoitetut kivet on pyritty muokkaamaan mietiskelyyn ja rentoutumiseen sopiviksi, ja niihin on toteutettu puusepän avustuksella selkä-, käsi- ja jalkanojia. Lisäksi kiviin on hiekkapuhallettu mielikuvamatkoihin innostavia, luontoon liittyviä sanoja, jotka on poimittu vangeille pidetyssä työpajassa syntyneistä ehdotuksista. Kiviin päätyivät sanat ”Kevätaurinko kasvoilla”, ”Vapaan veden solina”, ”Aamukasteen raikkaus”, ”Pakkasyön rauha” ja ”Sateisen metsän tuoksu”.

Luontoon liittyvät sanat kivi-istuimissa ohjaavat niiden käyttäjää keskittymään rentouttaviin mielikuviin. Ehkäpä kivillä istujat voivat ajan myötä jopa ehdollistua istumakiviin, niiden sanoihin ja kokea pelkän katseen kautta samoja, opittuja rentoutumisen tunteita.”

Keravan vankilan historiassa maataloudella on ollut aiemmin suuri merkitys kuntouttavana tekijänä vankien oltua vastuussa viljelytoiminnasta sekä pienimuotoisesta maatalouseläinten pidosta. Uuden vankilan valmistuttua kuntouttava työ keskittyy urbaaneihin ratkaisuihin ja pienimuotoiseen laatikkoviljelyyn. Pihalle kylvetty villikukkaketo toimii tärkeänä alueena pölyttäjille ja voi näin ollen hyödyttää vankien harjoittamaa pienimuotoista viljelyä. Kukat ja hyönteiset tarjoavat aisteille virikkeitä, värejä, tuoksuja ja ääniä. Teos osallistaa vankeja myös kukkakedon hoidon kautta ja tuo näin ollen hieman takaisin vankilan suurten muutosten vuoksi häviävää luontosuhdetta.


Elin&Keinon muodostavat taiteilijat Heini Nieminen (1979) ja Sandra Nyberg (1977). Vuodesta 2009 lähtien työpari on osallistunut aktiivisesti näyttelyihin, projekteihin ja tapahtumiin niin Suomessa kuin ulkomailla. Elin&Keinon työskentely keskittyy ympäristö- ja yhteisötaiteen alueelle. Teokset käsittelevät usein ekologisia teemoja, ihmisten suhdetta ympäristöönsä ja toisiinsa. Paikkasidonnaisuus ja tilapäisyys on oleellinen osa Elin&Keinon työskentelyä.

Lisätietoja: 
Valtion taideteostoimikunta
puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400-271477

Kuvat: Elin&Keino, JÄLKI (Kuin kiveen kaiverrettu), 2020