Valtion taideteostoimikunta kävi tutustumassa Taidemaalariliiton teosvälitykseen ja Ornamon teosmyyntitilaisuuksiin Helsingin Kaapelitehtaalla 10.3.2017. Tarkoitus oli täydentää talletuskokoelmaa maalauksilla ja uniikilla designilla, pienoisveistoksilla, keramiikka-, metalli-, lasi- ja tekstiilitaiteella.

Vaikka huolellinen esikarsinta rajasi katsottavia ja läpikäytäviä teoksia, joutui toimikunta kuitenkin kiertämään valikoimaa useampaan kertaan. Kerran jos toisenkin äänet menivät tasan, puolesta ja vastaan. Keskustelu oli mielenkiintoista, löytyyhän toimikunnasta asiantuntijuutta niin teosten materiaaleista, tekniikoista kuin nykytaiteen syvimmästä olemuksesta.

Uutena pääavauksena voi pitää hankintoja Korutaideyhdistyksen teosmyyntinäyttelyn puolelta. Kokoelmiin ei ole aikaisemmin hankittu korutaidetta, vaikka joitakin tuttuja tekijöitä tulikin vastaan. Vaikka korutaiteen piirissä käydäänkin keskustelua vielä korutaiteen määritelmästä, taidekäsityö ja designin alat ovat tulleet niin lähelle kuvataiteen olemusta, että tuntuu täysin luontevalta liittää valtion kokoelmiin korutaidetta, pieniä taide-esineitä.

Luonnonmateriaalien ja muiden elementtien rinnastus yllätti viittausten runsaudella ja teosten moninaisilla käyttötarkoituksilla. Ammattitaitoa vaativat yksityiskohdat loivat huimia, mielikuvituksellisia yhdistelmiä. Koruja käytetään lähellä ihoa, mikä tekee niistä hyvin ruumiillisesti koettavia ja välittömiä kosketusaistimuksia herättäviä. Korut toimivat myös omine pikkumaailmoineen loistavina keskustelun avaajina.

Toimikunta sai kokea hienon hetken pitkän ja merkittävän uran tehneen kultaseppämestarin ja taidekäsityöläisen Harri Syrjäsen kanssa, joka on luonut oman tyylinsä niin koru- kuin nahkateoksia tekemällä. Taiteilija kertoi meille, miten Ape and coconut -koruteos sai alkunsa. Lapsenlapsen matkalta tuoma kookospähkinä oli ollut jo tovin työpöydän nurkassa odottamassa taiteilijan huomiota. Tulevan näyttelyhankkeen deadlinen lähestyminen sai taiteilijan tarttumaan kookospähkinään.  Sen koverretun kuoren sisään syntyi hauska, hopeinen miniatyyri – oiva kaulakoru.

Eija Aarnio