Anssi Pulkkisen ja Nestori Syrjälän julkinen taideteos Ylösalasalasylös julkistetaan Kilpisjärven tullitoimipaikalla keskiviikkona 16.6.2021. Teos voitti vuonna 2019 yleisen taidekilpailun, jonka Valtion taideteostoimikunta järjesti yhdessä Lapin ELY-keskuksen, Tullin ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa. 

Kahdesta aaltoilevasta maantiesuojakaiteesta koostuva taideteos nousee aina kolmentoista metrin korkeuteen, pylväiden varaan. Toinen nousee maasta yläilmoihin ja toinen laskeutuu taivaalta alas. Muodoissa toistuvat tuntureiden ja laaksojen nousut ja laskut. Maanpinnan muotojen lisäksi teos viittaa erilaisiin tunturien korkeus-  tai kurssikäyriin, lämpötilan ja lumenmäärän kuvaajiin sekä revontulien kuvioihin.

Teoksen materiaaliksi valikoitui maantiesuojakaide sen taipuisan olomuotonsa vuoksi. Taiteilijoita on kiinnostanut myös rajatematiikka. Taideteoksen sijoituspaikalla on erityinen merkitys. Kilpisjärven tullitoimipaikka toimii sekä Suomen että Norjan valtion rajana. Maantiesuojakaiteet taas toimivat rajana ihmisten itselleen rajaaman kulkuväylän ja muun maaston, luonnon välillä.

Rajat sekä erityisesti niiden hälventäminen ulottuvat myös teoksen nimeen Ylösalasalasylös, jossa sanoja ei eroteta toisistaan vaan sekoitetaan toisiinsa kirjoittamalla ne yhteen. Teoksen nimi kuvaa konkreettisella tavalla teoksen muotoja, mutta se ilmentää tietyllä tavalla myös sen rytmiä ja liikettä. Valtioiden raja on vilkas ohikulkupaikka, ja liikkuvasta autosta katsottuna teos herää eloon.

Nyt julkistettava teos on taiteilijoiden Anssi Pulkkisen ja Nestori Syrjälän yhdessä ensimmäistä kertaa tehty työ sitten Kuvataideakatemian aikojen, jolloin he opiskelivat samaan aikaan kuvanveistoa. Pulkkinen (s. 1982) on kuvanveistäjä ja videotaiteilija, joka tekee tällä hetkellä kuvataiteen tohtorin tutkimusta Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän on erikoistunut arkkitehtonisiin ja paikkasidonnaisiin sisä- ja ulkoteoksiin julkisessa tilassa. Syrjälä (s. 1983) käyttää eri medioita installaatiosta videoon. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa ja Ruotsin kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa Tukholmassa. Syrjälää kiinnostavat ekologisiin kriiseihin ja vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin liittyvät teemat.

Anssi Pulkkisen ja Nestori Syrjälän teos Ylösalasalasylös kohoaa Kilpisjärven tullitoimipaikalle. Kuvat: Tomi Valo

Lisätietoja:  

Valtion taideteostoimikunta
puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901

www.valtiontaideteostoimikunta.fi

Kuvat: Tomi Valo