Valtion taideteostoimikunta järjesti kutsutaidekilpailun yhteistyössä Turun yliopiston ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa. Tarkoituksena oli hakea ideoita taideteoksesta, joka toteutetaan Turun yliopiston Arcanumin käyttöön tulevan rakennuksen yhteyteen Kasarmialueen kampukselle, Vatselankatu 2, 20500 Turkuun.

Arvostelulautakunta piti luonnosehdotuksia korkeatasoisina, laadukkaina ja toteutuskelpoisina. Yliopiston toiminta ja rakennus itsessään oli huomioitu materiaalien, aiheiden ja teosten sijoittelun kannalta hyvin.

Rakenteellisesti ehdotuksissa korostuivat sarjallisuus ja yksittäisten teoskappaleiden massiivisuus. Luontoteema näkyi luonnon materiaalien ja luonnolla leikittelynä sekä sisä- että ulkotiloissa. Rakennuksen postmoderni muotokieli osoittautui haasteelliseksi. Ehdotuksissa jouduttiin tasapainottelemaan sen suhteen, miten teos erottuu tilassa taideteokseksi, mutta ei massallaan haittaa tilan toimivuutta. Luonnoksissa oli humanistiseen tutkimukseen ja historiaan liittyviä viittauksia, jotka loivat kiinnostavaa kerroksellisuutta. Materiaalivalinnoissa näkyi aikaperspektiivisiä merkityksiä suhteessa menneeseen ja tulevaan.

Voittajaksi valittu Saaristo-ehdotus viittaa Turun merelliseen ympäristöön, saariin, luotoihin ja meriteiden kulttuurisiin ja vuorovaikutuksellisiin merkityksiin. Aulatilaan sijoittuu kolme istuttavaa, veistoksellista elementtiä. Kattoon ripustetaan viisi valoa heijastavaa ovaalinmuotoista levyä. Teos luo mielenkiintoisia sekä visuaalisia että yhteisöllisiä tiloja. Saaristomeren kivisten saarten ja luotojen kalliomuodot ja värisävyt toteutetaan kierrätetyistä nahka- ja denim-vaatteista. Teos on myös vuorovaikutteinen, saarekeosia voidaan liikutella ja niistä voidaan koota eri tilaisuuksiin sopivia istuinkokonaisuuksia.

Kilpailuun oli kutsuttuna seuraavat taiteilijat: Elina Autio, Andy Best & Merja Puustinen, Corinna Helenelund ja Raimo Saarinen. Kilpailuun jätettiin kolme ehdotusta. Osallistumispalkkiona maksetaan 4 000 euroa. Toteutettavan teoksen kustannuksiin on varattu enintään 80 000 euroa (alv 0%).

Valtion taideteostoimikunta päätti lähteä jatkokehittämään ja toteuttamaan voittajaehdotusta. Teos pyritään toteuttamaan vuoden 2023 alussa.

Lisätietoja:
Valtion taideteostoimikunta
puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400-271477
www.valtiontaideteostoimikunta.fi

Kuvat: Kansallisgalleria / Andy Best ja Merja Puustinen