Aimo Katajamäen teoskokonaisuus Pan on valmistunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, Helsinkiin. Teoskokonaisuus sijoittuu Tilkanmäen toimitilojen uudisrakennuksen sisäpihalle. Katajamäen Pan voitti taidekutsukilpailun, jonka Valtion taideteostoimikunta järjesti yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa.

Pronssiveistoksesta ja muraalista koostuva Pan esittää kreikkalaisesta tarustosta tuttua huilua soittavaa hahmoa kasviaiheiden keskellä. Katajamäki hyödyntää teoksessa erilaisia tilan mahdollistamia katsomiskulmia ja optisia harhoja. Julkisivuseinän edessä on avoin kuilu, josta näkee alas huoltotasolle. Kuilua rajaava betonimuuri toimii myyttistä metsänäkymää kuvaavan pronssiveistoksen jalustana. Taiteilijan mukaan silhuettimainen veistososa ja taustaseinään maalattu illuusio teoksen varjosta muodostavat yhdessä kokonaiskokemuksen, joka ottaa haltuun ”itseään suuremman tilan”.

Katajamäki on koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja kuvittaja. ”Työssään kuvittaja käyttää erilaisia kiertoilmaisuja ja aasinsiltoja, joiden avulla luodaan humoristinen tai visuaalinen kommentti kulloiseenkin työn alla olevaan kuvitettavaan tekstiin,” Katajamäki kertoo.

Lähestymistapa näkyy myös Panin aihemaailmassa: ”Ensimmäisiin luonnoksiini olin piirtänyt vain metsän ja joitakin eläinhahmoja. Halusin kuitenkin kiinnittää teokseni aiheeltaan laitokseen, jonka pihalle olin taideteosta tekemässä. Elimme keskellä covidin aiheuttamaa pandemiaa, jonka hoitamisessa THL:llä oli keskeinen rooli.”

Lopulta luonnoksiin ilmestyi Pan-hahmo, josta tuli kantava teema ja nimi koko teokselle. Nimi juontaa juurensa kreikan sanasta pantes, kaikki. Myytin mukaan Hermes ja nymfi Dryopen nimesivät lapsensa Paniksi, koska ”lapsi ilahdutti kaikkien sydäntä”. Mutta jo kehdossaan lapsi pelästytti hoitajansa karvaisella naamallaan ja synnytti näissä paniikiksi kutsuttua äkillistä kauhua.

”Vaikka teos aiheen käsittelyltään ja piilomerkityksiltään pyrkii olemaan kevyen humoristinen, voi siinä nähdä myös niitä synkkiä sävyjä, jotka peilaavat tätä aikaa, jona teos on toteutettu”, taiteilija kuvailee.

Aimo Katajamäki on suomalainen kuvataiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Töissään hän liikkuu vaivattomasti taiteen ja muotoilun rajapinnalla. Katajamäki on tehnyt yhteistyötä useiden arkkitehtitoimistojen kanssa luoden julkisivutaidetta esimerkiksi Hämeenlinnan maakunta-arkiston ja Savonlinnan kaupunginkirjaston uudisrakennuksiin. Vuonna 2013 Katajamäelle ja hänen puolisolleen, sisustusarkkitehti Päivi Meuroselle myönnettiin muotoilun valtionpalkinto.

Lähikuva pronssiveistoksesta, jossa on huilua soittava hahmo ja kasviaiheita.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen, valtioneuvoston kanslian ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Kuvat: Kirsi Halkola

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta puheenjohtaja Henri Terho, henri.terho@taike.fi, puh. 0295 330901

Vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, puh. 0400 271477