”Haluan tässä avajaispuheenvuorossa kurkistaa aivan pienen hetken ajan taiteilijan sieluun. Minua nimittäin kiinnostaa se, kuka tai mikä taiteilija on ja miksi hän puuhailee näiden näyttelyiden otsikossakin ilmeneviä sanoinkuvaamattomia asioita.”

Kemissä syntynyt kirjailija Essi Kummu avasi Aineen ja Kemin taidemuseoissa esillä olevan Sanoinkuvaamattomasta faktantarkistukseen –näyttelyn marraskuussa ajatuksilla taiteilijan työstä. Kahteen museoon jakautunut State of the Art –sarjan näyttely esittelee 58 taiteilijan teoksia valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta. Näyttelysarjan kuraattori Marketta Haila kehystää pohjoisen museoihin valittuja teoksia ajatuksilla yksilöllisten kokemusten sanallistamisen vaikeudesta ja toisaalta ajankohtaisilla yhteiskunnallisilla kysymyksillä ihmisen, luonnon ja teknologian suhteista, joihin niihinkin liittyy faktatiedon lisäksi paljon tulkinnanvaraisuutta. Elämmehän ajassa, jossa ovat syntyneet uudet käsitteet totuudenjälkeinen ja valeuutinen.

”Taiteilija on kummajainen. Hän on näkijä. Hän on paitsi idealisti, myös esteetikko, filosofi, pappi ja noita. Hän on ihminen, joka intohimoisesti opiskelee omaa sieluansa ja omaa totuuttansa läpi koko elämän ja tätä tehtävää varten joutuu sukeltamaan jonnekin pois muiden luota, pois omiensa luota.”

Essi Kummun sanat kuvaavat kiehtovan ajattomasti taiteelle ominaista tapaa tuottaa tietoa, jonka merkitys meille sirpaleisen ja epäluotettavan tiedon ympäröimille ihmisille saattaa olla nyt erityisen merkityksellistä. Tunteisiin ja intuitioon pohjaavat taiteellisen ilmaisun tavat luovat ‘toisia todellisuuksia’ näkyvän ja näkymättömän rajoilla. Ne edustavat omalakisia tietämisen tapojaan aistimuksellisina, esteettisinä ja henkisinä kokemuksina. Tähän puoleen keskittyy Aineen taidemuseoon tuotu teosten kokonaisuus.

”Näyttäminen ja kertominen on taiteilijan työtä.
Omat nimet kirjoihin on taiteilijan työtä.
Oman estetiikan luominen on taiteilijan työtä.
Oma kuva. Oma lupa. Oma nimi. Ihan jokaisen meidän elämässä on näiden samojen lunastamisessa valtava työ. Siksi toistan ne. Oma kuva. Oma lupa. Oma nimi.”

Sanoinkuvaamattomasta faktantarkistukseen –näyttelyn Kemin taidemuseon osuus on yhteiskunnallisesti painottunut, mitä taustoittaa Meri-Lapin asema maan tärkeimpiin kuuluvana teollisuuskeskittymänä ja yhtenä Suomen viennin kivijaloista. Ilmastonmuutoksen myötä Meri-Lappi on uusilla tavoilla osallisena globaaleissa kysymyksissä. Ilmasto lämpenee pohjoisessa keskimäärin enemmän kuin muualla, ja merijään sulaessa kasvavat myös talous- ja geopoliittiset intressit pohjoisia alueita kohtaan. Kansainvälisessä kilpajuoksussa nopeiden aluekohtaisten hyötyjen perässä ei nähdä metsää puilta, vaan äärimmäisen haavoittuvalla alueella – jolla on kriittinen rooli maapallon ilmaston tasapainon ylläpitäjänä – kulttuuriset ja ekologiset ketjureaktiot vain nopeutuvat.

Suohpanterror: No Way (2014)

 

State of the Art –näyttelysarjan jokainen osa on ammentanut kunkin näyttelypaikkakunnan erityispiirteistä, mutta läpi sarjan esillä ollut suuri kysymys on, miten suuret murrokset yhteiskunnassa ja ympäristössä vaikuttavat yksilön arkeen ja kokemuksiin. Yksityisen kokemuksen ja näkemyksen jakaminen muille onkin taiteilijan työn ytimessä.

”Kirjoitan elääkseni kirjoja. Usein kysytään, milloin kirja on valmis ja mistä tietää, että teos on lopullisesti irti kirjailijasta. No paitsi siitä, että se alkaa aiheuttaa ihan fyysisiä yökkäysreaktioita, myös siitä, että teos alkaa hylkiä tekijäänsä. Se ei enää päästä minua luokseen, vaan haluaa pois.
En voi tietää, kuinka kirjan käy.
En voi tietää mitään sen vastaanotosta.
En voi tietää etukäteen, onko sillä arvoa. Minulle sillä on arvoa. Sen, millä on arvoa minulle, on oltava kaikki, sillä sitä teosta ei olisi voinut kirjoittaa kukaan muu kuin minä.”

Sitaatit ovat kirjailija Essi Kummun puheesta, jonka hän piti Sanoinkuvaamattomasta faktantarkistukseen –näyttelyn avajaisissa Aineen taidemuseossa Torniossa ja Kemin taidemuseossa 9.11.2017.

Tornion Kivirannan esikoulun lapset tutkivat Virpi Vesanen-Laukkasen teosta Sinulle (2003) Aineen taidemuseolla.

 

 

Sanoinkuvaamattomasta faktantarkistukseen
10.11.2017-7.1.2018
Aineen taidemuseo, Tornio ja Kemin taidemuseo

Heini Aho, Teija-Tuulia Ahola, Eino Ahonen, Antti Arkoma, Tuija Arminen, Elina Autio, Petri Eskelinen, Kyllikki Haavisto, Viljami Heinonen, Hannaleena Heiska, Marja Helander, Minna Henriksson, Heli Hiltunen, Petri Hytönen, Naoji Ishiyama, Tiina Itkonen, Mikko Kallio, Hertta Kiiski, Anna Knappe, Aleksi Kraama, Karina-Sirkku Kurz, Janne Lehtinen, Niina Lehtonen Braun, Elisa Lientola, Maanantai Kollektiivi, Jaana Maijala, Sanna Majander, Kalle Mustonen, Mikko Mälkki, Pekka Niittyvirta, Arto Nurro, Tuula Närhinen, Pilvi Ojala, Kimmo Ojaniemi, Tuukka Peltonen, Outi Pieski, Ulla Pohjola, Merja Pohjonen, Jorma Puranen, Sirpa Päivinen, Simo Ripatti, Antti Rönkä, Perttu Saksa, Maija Savolainen, Kari Soinio, Kaarlo Stauffer, Mari Sunna, Suohpanterror, Janna Syvänoja, Päivi Takala, Jaakko Tornberg, Hanna Vahvaselkä, Sam Vanni, Niina Vatanen, Annu Vertanen, Virpi Vesanen-Laukkanen, Hanna Vihriälä, Johanna Väisänen

Marketta Hailan kuratoima valtion taideteostoimikunnan kokoelmaa esittelevä näyttelysarja State of the Art – nykytaidetta valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta on kiertänyt vuosina 2016–2017 ympäri Suomea Visavuoren museon Kari-paviljongissa, Mikkelin taidemuseossa ja Päämajamuseossa, Heinolan taidemuseossa ja Riihimäen Vanhalla Lasitehtaalla. Sarjan viimeiset osat ovat esillä vuodenvaihteen yli, kun taideteostoimikunnan kokoelmaa esitellään Kemin ja Tornion ohella Seinäjoen taidehallissa, jossa näyttely Kotikulmilla on esillä 21.1.2018 asti. Sarjan osat ovat ammeneet kunkin näyttelypaikkakunnan historiasta ja nykyisyydestä. Näyttelysarja juhlistaa vuonna 1956 perustetun taideteostoimikunnan toimintaa.